JORDI SÀNCHEZ, president de l'ANC "Una crida d'unitat, de la unitat que en aquests moments el sobiranisme reclama, exigeix i sap que necessita per culmimar en aquest últim trajecte del procés cap a la independència." JORDI CUIXART, president d'Òmnium Cultural "No entendríem que podria ser d'una altra manera que la qüestió de confiança se superarà i entre altres coses perquè tenim allò bàsic que es necessita per superar-la, una majoria de 72 diputats al Parlament amb un mandat democràtic clar del 27 de setembre, de les eleccions de caràcter plebiscitari."

L’ANC i Òmnium Cultural han començat el compte enrere per a la Diada 2016, que, afirmen, volen que torni a ser “un clam popular de ciutadans que volen expressar lliurement i pacíficament la seva voluntat”. Segons l’organització, el proper 11-S serà la culminació d’un procés que representa tot el territori català, motiu pel qual han volgut celebrar aquesta Diada a cinc punts del país: Barcelona, Lleida, Tarragona, Berga i Salt. La idea és que cada ciutat representa un tret diferencial del que volen que acabi sent la nova república catalana.

Salt representarà la república de la solidaritat i la diversitat ja que, apunten, és una localitat on es preveuen valors de justícia social, respecte a la immigració, la convivència i la solidaritat amb els refugiats. Berga representarà la república de la cultura i les arrels d’una identitat que està en construcció contínua. Tarragona acollirà la manifestació per una república en xarxa i de progrés en contrast, diuen, amb el dèficit d’infraestructures que pateix Catalunya. La manifestació de Lleida servirà per reclamar una república de l’equilibri territorial en referència a la diversitat de paisatges catalans i que és possible gràcies a l’activitat agrícola. Finalment, Barcelona representarà “la república de les llibertats” com a futura capital de la República catalana i que es compromet a garantir les llibertats dels catalans. El recorregut d’aquesta darrera manifestació anirà del passeig de Lluís Companys al passeig de Sant Joan.

Un altra característica de la propera Diada és que tindrà diversos itineraris i marxes per arribar a cada un dels cinc punts finals de cada manifestació. S’organitzaran tres marxes principals que arribaran a cada una de les ciutats i s’hi podrà arribar -segons els organitzadors- per mar, a peu, amb tractors, bicicletes, cavalls, autocars, cotxes, camions, motos, ferrocarril, globus… La idea de l’organització és representar “tot un país en moviment“.

El president de l’ANC, Jordi Sànchez, ha explicat que les mobilitzacions han de ser una “crida a la unitat”. El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, s’ha referit a la moció de confiança a la qual se sotmetrà Puigdemont en els propers mesos: “tenim allò bàsic que es necessita per superar-la, una majoria de 72 diputats al Parlament”.

Ja està operatiu el web perquè les persones interessades s’hi puguin inscriure. L’enllaç al web per formalitzar la inscripció a qualsevol de les cinc manifestacions és aquest.