(ACN) L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) ha convocat una concentració el diumenge 28 de febrer a la plaça de Catalunya de Barcelona sota el lema “Govern independentista per la urgència social i nacional”. En roda de premsa, la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, ha emplaçat ERC, Junts i la CUP a no “malbaratar” el “grandíssim” resultat de l’independentisme el 14-F i configurar un govern de concentració que avanci en el procés.

Paluzie ha demanat “sentit d’Estat” a les tres formacions per impulsar un executiu “fort” i “unit” amb unes bases diferents de l’executiu de la legislatura passada. Els ha demanat trobar el consens en l’estratègia independentista i assumir la desobediència “necessària” amb el suport de la societat civil.

A més, la líder de l’ANC ha criticat que l’Estat és “demofòbic” i que “reprimeix” a la població. Ha reconegut que ERC, Junts i la CUP tenen estratègies “diferents” sobre com aconseguir la independència i la via unilateral, però ha apuntat que cal que es posin d’acord per fer possible l’objectiu comú de la independència. A banda de la concentració que impulsen pel diumenge 28 de febrer, Paluzie ha dit que l’ANC donarà suport a altres marxes que es convoquin, en referència a les de suport al raper Pablo Hasél i a la vaga d’estudiants.

Prioritats d’actuació pel bloc independentista

Per la seva banda, el vicepresident de l’ANC, David Fernández, ha explicat les prioritats d’actuació que defensa l’ANC pels partits independentistes. Aposten per actualitzar el llibre blanc de la transició nacional per incloure-hi l’escenari post-1-O i aprofundir en les relacions en els territoris de parla catalana. També ha afirmat que cal garantir el pagament d’impostos de l’Estat a l’Agència Tributària de Catalunya i fer un consum sobirà amb criteris de proximitat i desvinculació dels grans oligopolis.

Des de l’ANC han parlat d’impulsar la sobirania energètica renovable, desplegar la fibra òptica pública, un pacte nacional per la llengua amb una aposta per refundar els mitjans públics, reorganitzar el cos dels Mossos, internacionalitzar el conflicte des de les institucions catalans i un pla nacional contra la covid-19 actuant amb la mentalitat d’un estat.