Té 17 anys i, quan surti, vol treballar de mecànic. L’Álvaro —nom fictici— fa uns mesos que està privat de llibertat al Centre Educatiu els Til·lers (Mollet del Vallès), l’únic a Catalunya que té una unitat específica per tractar menors que han comès un delicte i que, a més, tenen problemes greus de salut mental i addiccions a les drogues. Ara la Generalitat hi ha obert una unitat de convivència amb més places per escurçar la llista d’espera, que encara n’hi ha.

Un equip de psicòlegs i altres professionals acompanyen els interns dia a dia. “Aquí t’ajuden en la reinserció social, perquè quan surtis al carrer no depenguis dels tòxics per fer res”, explica l’Álvaro. El centre té capacitat per a 20 joves i, a diferència d’altres espais, en aquest cas nois i noies conviuen sota el mateix sostre. Ara n’hi ha 18 en total: gairebé la meitat d’interns (44 %) els han condemnat per maltractaments, homicidis o abusos sexuals; també per robatoris.

L'Álvaro llegeix assegut al llit d'una de les habitacions del CE els Til·lers.
L’Álvaro llegeix assegut al llit d’una de les habitacions del CE els Til·lers.

L’addicció més comuna: el cànnabis

Molts són addictes al cànnabis i tenen TDAH o esquizofrènia. Segons Maria Ribas, coordinadora de la Unitat Terapèutica d’Els Til·lers, “el que fem és veure si la predisposició a desenvolupar un trastorn mental la podem frenar. Si segueixen consumint, la patologia mental es pot consolidar”. D’altra banda, Ribas insisteix que també són víctimes, perquè més de la meitat dels menors (52 %) han viscut episodis de violència a casa.

Un jove intern contempla l'exterior per la finestra d'una habitació.
Un jove intern contempla l’exterior per la finestra d’una habitació.

Més autonomia per afavorir la reinserció

En aquest centre els donen més autonomia —fan tasques de neteja o bé s’endrecen l’habitació— i els ajuden amb els estudis. El Sergi —nom fictici— relata que, des que hi és intern, s’està traient l’ESO i això l’ajuda “per al futur”: vol ser soldador, com el seu avi. Però la teràpia per als menors va més enllà dels murs d’Els Til·lers. En la mesura del possible i amb autorització judicial, fan sortides a l’exterior i s’aproximen al seu entorn. Joan Antoni Zarcero, director del centre, assegura que “la idea no és que estiguin aquí tancats, sinó que comencin a reinserir-se al més aviat possible”.

El 96 % d’interns són espanyols

Les conselleres de Justícia i Salut, Ester Capella i Alba Vergés, han estat les encarregades aquest dimecres d’inaugurar les noves instal·lacions. Capella ha recalcat que, a diferència del que es pugui pensar, els joves interns “no són ni estrangers ni tenen un baix nivell socioeconòmic”. De fet, el 96 % dels joves són espanyols. Al mateix temps, han explicat que el centre Els Til·lers tornarà a créixer a finals d’any: s’hi farà una unitat específica per a noies, ara internes a Can Llupià, a Barcelona.