(ACN/Redacció) Amnistia Internacional (AI) ha tornat a demanar que es prohibeixi l’ús de les pilotes de goma per part dels cossos policials de tot el món i que es restringeixi el comerç i l’ús dels projectils d’escuma i altres armes policials menys letals per reduir els ferits i morts. En un informe publicat aquest dilluns, l’entitat repassa l’ús poc adequat d’aquestes armes en diversos llocs del món, com Catalunya i l’estat espanyol, com és el cas de manifestacions a Barcelona o la dispersió d’immigrants a Ceuta i Melilla. Per això, demana també que s’avaluï l’ús dels projectils d’escuma després que s’hagin detectat cinc casos de lesions greus els últims anys a l’estat.

Denuncien mala praxi

Segons el document de 30 pàgines ‘My eye exploded’ (‘Em va explotar l’ull’), elaborat en col·laboració amb la Fundació de Recerca Omenga, forces de seguretat de tot el món fan ús indegut, de manera habitual, de pilotes de goma i de plàstic i altres armes d’aplicació de la llei per reprimir protestes pacífiques i causen greus lesions i morts, afirma AI, que demana controls estrictes de l’ús d’aquestes armes i un tractat global per regular-ne el comerç. En l’informe es posen exemples de fabricants de materials i de cossos policials d’arreu del món que els han utilitzat de forma poc adequada, com, per exemple, a Espanya, França, Israel, Sudan, Sud-àfrica, el Líban, l’Iran, l’Índia, els Estats Units, el Brasil, l’Argentina, Colòmbia o Xile.

A Espanya, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil continuen utilitzant les pilotes de goma, que han causat del 2000 al 2020 la mort d’una persona, Iñigo Cabacas, i 24 lesions greus, incloent 11 casos de lesions oculars greus, quatre dels quals han acabat amb la pèrdua de la visió d’un ull, segons Stop Bales de Goma.

Ferits greus per escuma a Barcelona

Els Mossos d’Esquadra o l’Ertzaintza van reemplaçar les pilotes de goma per les d’escuma, l’ús de les quals també ha causat lesions greus i s’ha utilitzat per dispersar multituds, aspecte prohibit pels estàndards internacionals. L’organització considera que se n’ha de suspendre l’ús per avaluar-ne els protocols i especificacions tècniques, al mateix temps que ha documentat cinc casos de lesions molt greus amb aquest tipus de material: dues persones que van perdre un ull, dues persones amb traumatisme cranioencefàlic sever i una altra persona que va perdre un testicle.

En un dels casos, el ferit estava molt a prop de la plaça d’Urquinaona de Barcelona el 18 d’octubre del 2019 durant les protestes per la sentència del procés, i havia fet 18 anys el dia abans. No participava en les manifestacions, però caminava per la zona quan va ser colpejat inesperadament al cap per una bala d’escuma. Després de ser sotmès a dues operacions, va acabar perdent la vista d’un ull. La víctima va presentar una denúncia, però va ser tancada per la impossibilitat d’identificar l’autor del tret. La investigació va confirmar que la seva lesió va ser causada per l’impacte d’un projectil menys letal. Té previst demandar l’Administració per via administrativa i demanar compensacions econòmiques.

Amnistia també ha documentat el cas de l’Àfrica, una jove que tenia 19 anys quan el 16 de febrer del 2021, durant les protestes a Barcelona per l’entrada a la presó del raper Pablo Hasél, va rebre un impacte d’una pilota d’escuma per part dels Mossos d’Esquadra i va perdre un ull. “Ara té molta por a qualsevol soroll, amb un petard o un clàxon s’espanta“.

“L’impacte per a ella ha estat brutal, fins i tot ha deixat d’estudiar. No pot ser que una persona vagi a una manifestació i en torni sense un ull”, ha explicat Eric Cuesta, pare de l’Àfrica. El 2 de desembre del 2022, el Parlament de Catalunya va aprovar sol·licitar la retirada urgent de la munició més lesiva (el projectil SIR-X), però fins ara la Generalitat no ha anunciat si atendrà aquesta petició.

Amnistia Internacional també demana la prohibició de fabricar, comerciar i usar projectils poc precisos, les seves llançadores i també els cartutxos que inclouen diversos projectils o llançadores que puguin disparar múltiples projectils seguits. Igualment, demana establir controls exhaustius del comerç dels projectils i les seves llançadores, així com prohibir el comerç amb els països que presentin un alt risc d’utilitzar-los per infligir tortures o tractes degradants.