El fred i la pobresa energètica

L’arribada del fred hivernal i la covid-19 provocaran que una part important de la ciutadania no pugui assumir les factures de llum, aigua i gas. És per això que l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APE) demana que es reactivin les negociacions amb relació al conveni de pobresa energètica entre la Generalitat i Endesa. L’acord determinarà qui ha de pagar les factures que les famílies vulnerables no han pogut abonar.

Representants de l’APE s’han reunit aquest dimarts amb la nova secretària d’Afers Socials i Famílies, Marta Cassany, i el seu equip per reclamar que es convoqui en un termini màxim de dues setmanes el grup de treball format per entitats i administracions i que s’arribi a un acord abans de les eleccions del 14 de febrer. A banda, creuen que el Departament d’Empresa i Coneixement també s’hauria d’implicar en el conveni que s’aprovi. Actualment i amb la remodelació del departament per part del conseller El Homrani, les negociacions estan encallades. El 28 de juliol els integrants del grup de treball van denunciar el bloqueig d’Endesa a la firma definitiva d’un acord.

Qui paga les factures de les famílies vulnerables

La Llei 24/2015 prohibeix el tall de subministraments a famílies en risc d’exclusió social. El text d’aquesta norma estableix, a més, que hi haurà un conveni que assenyalarà qui es farà responsable del deute acumulat. La proposta de l’Aliança contra la Pobresa Energètica és que la companyia pagui el 100 % d’aquest import o “una part molt elevada” per la responsabilitat social que té, segons l’entitat social, de “gestionar un bé bàsic”. Malgrat estar d’acord en la gestió futura de la pobresa energètica, Endesa segueix exigint a les administracions públiques que assumeixin la meitat del deute acumulat per les famílies vulnerables des de l’any 2015. Actualment aquesta quantitat supera els 25 milions d’euros.

L’Aliança per la Pobresa Energètica afirma que des de l’entrada en vigor de la Llei 24/2015 Endesa s’ha negat a asseure’s a negociar. A més afegeix que ha portat a judici algunes famílies tot i conèixer-ne la situació de vulnerabilitat amb l’objectiu de reclamar-los factures pendents. L’APE assegura que només durant els primers nou mesos del 2020 Endesa va obtenir 1.511 milions d’euros de benefici nets.