L’ús d’antidepressius ha augmentat de forma significativa en els darrers anys, sobretot en els joves. Segons dades de Salut, el seu ús s’ha disparat un 253 % en els menors de 15 anys. Davant d’aquesta realitat, alguns professionals alerten que correm el risc de veure-ho com una cosa normal. El programa betevé directe ha parlat amb Eduard Vieta, cap del Servei de Psiquiatria i Psicologia de l’Hospital Clínic, i amb Roger Ballescà, coordinador de l’àrea de Salut Mental Infantojuvenil de l’Hospital Sagrat Cor de Martorell, que defensen que s’hauria d’intentar medicar el mínim possible, tot i que admeten que a vegades és imprescindible. “No hauríem de fer servir aquests recursos amb la infància i l’adolescència ja que hem de fer que les persones aprenguin a gestionar el seu dia a dia”, afirma Ballescà.
Canvis en els hàbits dels joves
Tant Vieta com Ballescà són de l’opinió que és important l’abordatge de la salut mental a totes les edats, però no només amb fàrmacs sinó també amb atenció psicològica. Pel que fa als joves, tot dos coincideixen que els hàbits dels infants i adolescents han canviat i els horaris que fan s’assemblen als dels adults que tenen a casa.
“Un adolescent que no descansa bé pot estar més irritable, pot tenir problemes de concentració”, explica Vieta, que reconeix que en aquest cas “la solució és complicada. Hi ha una part educativa però fem un tipus de vida que fomenta l’ansietat i l’estrès mal portat”.

Els professionals han de tenir més temps per als pacients
Vieta creu que els governs han de posar més recursos a la sanitat pública que permetin, entre altres temes, que els professionals dediquin més temps als pacients i així conèixer millor la seva realitat. “L’ansiolític redueix l’ansietat, que és una emoció bàsica en els humans derivada de la por. Però ara tenim pors per coses no naturals, com abans podria ser l’atac d’un depredador”.
Explica que ara l’ansietat la provoquen pors “a ser deixats, al rebuig, a un examen o al canvi climàtic, entre altres“. Creu que a vegades s’acaben medicalitzant temes provocats pel fet que la persona no sap com gestionar determinades situacions.

Vieta i Ballescà creuen que és important implementar un canvi d’estil de vida. En aquest sentit, Ballescà assegura que “cal recuperar l’espai familiar i per això s’ha de començar per la conciliació familiar. Cada vegada es va més a altres espais per tractar temes de família”.