Valium, Tranxilium, Diazepan o Orfidal. Són els medicaments més receptats per combatre problemes d'ansietat o de son, però que es podrien convertir ells mateixos en un problema si se n'abusa. Ara mateix el 20% de les dones barcelonines d'entre 34 i 65 anys els utilitzen per domir. Una xifra que ha fet que el consistori ho qualifiqui com una medicalització excessiva de les emocions. JOSEP MANUEL MENCHÓN, cap del servei de Psiquiatria de Bellvitge "Són medicaments que tenen un percentatge de seguretat molt alt. Creen una certa dependència, però com que tenen aquest marge alt de seguretat pot ser que s'hagin receptat en situacions en què hauria funcionat aplicar estratègies conductuals." És a dir, canviar certs hàbits per aconseguir una bona higiene de la son i, per exemple, dormir les hores adequades, en condicions de foscor adients i no prendre estimulants a partir de certes hores. La crisi, però sobretot, l'angoixa per la incertesa sobre el futur són factors que expliquen l'augment del consum d'hipnòtics i ansiolítics. MARTA CENTELLES, Farmàcia M. Prats "Sí que hi ha bastanta gent que en pren. Gent gran que és el més habitual i també ara gent més jove. Els diem que mirin la posologia, sota control mèdic i ho deixin progressivament perquè crea hàbit i tolerància." Tot i així, el nombre de prescripcions és semblant al de la resta de països desenvolupats. I la prevalença de l'ús en les dones tampoc no és gens estrany, perquè per cada home amb problemes d'ansietat o depressió se'n diagnostiquen tres en les dones.

Valium, Tranxilium, Diazepam o Orfidal. Són els medicaments més coneguts que ajuden a combatre problemes d’ansietat i de son i el consum dels quals s’ha incrementat en els últims anys. De fet, l’Ajuntament ha diagnosticat que el 20% de les dones d’entre 34 i 65 anys els utilitza per dormir, cosa que el va dur a qualificar-ho de “medicalització excessiva de les emocions”.

Els metges recorden que són medicaments que s’han de prendre amb prescripció mèdica i seguint les pautes marcades pels professionals. I és que un mal ús i abús d’aquests fàrmacs pot crear-hi addicció.

El cap de Psiquiatria de l’Hospital de Bellvitge, Josep Manuel Menchón, assegura que el nombre de prescripcions d’ansiolítics i hipnòtics és de nivells semblants a la resta de països desenvolupats, però que “el percentatge de seguretat alt que tenen ha fet que s’hagin prescrit en situacions en què haurien funcionat estratègies conductuals“. És a dir, canviar certs hàbits per millorar el que s’anomena higiene de la son. Per aconseguir-ho es pot, per exemple, dormir les hores adequades, aconseguir condicions de foscor adients i no prendre estimulants -com el cafè o el te- a partir de certes hores. Això sí, aquestes són estratègies que funcionen en els casos en què el problema sigui d’intensitat clínica lleu.

El fet que l’ús d’aquests medicaments sigui alt sobretot en dones no és gens estrany, perquè el “percentatge de dones que tenen problemes d’ansietat o depressió és més alt que en els homes. Per cada home que té aquest tipus de problemes, se’n diagnostiquen tres dones”, assegura Menchón.