És la latrina del barri, l’edifici està a punt de morir“. Cecília Rodes, veïna del número 24 del carrer del Carme, al Raval, s’escandalitza cada cop que entra o surt del portal. Als baixos de la finca hi ha l’antiga botiga de teles El Indio, un establiment emblemàtic protegit que, denuncia, el consistori ha abandonat. Va tancar fa cinc anys i, des d’aleshores, ha quedat buit: el propietari actual té la intenció de fer-hi un restaurant, però el projecte està paralitzat als jutjats.

Rodes critica que els ornaments de la façana de la botiga s’han malmès, que la gent hi orina i que està ple de deixalles. El Indio està catalogat com a establiment emblemàtic de gran interès al Catàleg de patrimoni de l’Ajuntament de Barcelona i no entén com ha acabat així: “Ara aquest edifici és a l’UCI. Demanem que es faci una actuació immediata“.

Un dels indis a la façana de la botiga, sense nas.

La propietat, amb qui betevé ha pogut contactar, també lamenta l’estat en què es troba la botiga. Explica que tenia la intenció de fer-hi un restaurant i obrir el local al públic amb activitats culturals. Els veïns s’hi van oposar, i l’Ajuntament finalment va denegar-li la llicència. El propietari assegura que té tots els permisos per fer-ho, i per això va recórrer a un jutjat contenciós administratiu la decisió del consistori. Ara el projecte està pendent del dictamen judicial.

Els orins degraden les parets d’El Indio.

La lluita per protegir l’activitat dels emblemàtics

Perquè altres botigues centenàries de la ciutat no acabin com El Indio, l’Associació d’Establiments Emblemàtics de Barcelona proposa protegir-ne no només el continent i el contingut, com fins ara, sinó també l’activitat comercial d’aquells establiments que encara són rendibles. “Per què es coneix un local? Per una cadira? Per una màquina registradora? Per una làmpara? No, per l’activitat que s’hi desenvolupa durant més de 100 anys”, insisteix el secretari de l’entitat, Josep Maria Roig.

De fet, l’Ajuntament afirma que està treballant en aquesta línia. Explica que, a través d’un estudi, ha constatat que amb la normativa actual té marge per protegir les activitats tradicionals que es desenvolupen a l’interior dels emblemàtics. Ara bé, assegura que, per aconseguir-ho, primer cal modificar la Llei de Patrimoni Cultural de Catalunya. El consistori té la intenció d’arribar a un consens entre els grups municipals i traslladar la petició al Parlament.