El col·lectiu d’Alerta Solidària, que defensa els nou detinguts el 23 de setembre acusats de terrorisme, assegura que, en el sumari del cas que s’ha filtrat aquest dimecres en alguns mitjans, no consta que les unitats Tedax de les Guàrdia Civil ni els gossos especialitzats trobessin explosius en els escorcolls als seus domicilis. “No consta cap element explosiu en el sumari”, ha remarcat l’advocat Xavi Pellicer.

D’aquesta manera, ha negat el que han publicat alguns mitjans que han tingut accés al sumari. Expliquen que el document inclou un informe preliminar dels Tedax de la Guàrdia Civil, segons el qual els empresonats disposaven de material per elaborar un explosiu anomenat Termita.

També s’ha referit als suposats contactes dels detinguts amb el president Quim Torra, que també sustenta el sumari, segons altres mitjans. Pellicer ha dit que  “si existeixen o existissin podrien ser els que tindria qualsevol ciutadà” i ha remarcat que la investigació pretén criminalitzar els detinguts i el dret de protesta.

Neguen totes les acusacions

Pellicer ha explicat que han pogut accedir només a vuit dels nou volums del sumari i ha assegurat que “no conté cap element ferm” per sostenir les acusacions. “Ni terrorisme, ni tinença d’explosius, ni cap de les acusacions. No se sostenen per enlloc, no tenen cap sentit jurídic i es fonamenten en una operació politicojudicial”, ha remarcat. En aquest sentit, ha afegit que veuen una clara intenció política en aquesta filtració perquè tapa les paraules del president en funcions, Pedro Sánchez, sobre la fiscalia.

Declaracions “sota coaccions”

Alerta Solidària assegura que les  declaracions dels detinguts a l’Audiència Nacional es van fer “sota coaccions” i “amenaces” i denuncia que “no tenen validesa jurídica”. Pellicer ha explicat que alguns dels arrestats no van poder dormir en dies i no van accedir als seus advocats de confiança fins al cap de dies. Un d’ells va tenir el seu lletrat al cap de 25 dies. Fins i tot, ha assegurat que un d’ells té llacunes sobre el trasllat a Madrid i sospita que li van posar alguna cosa a la beguda.

Davant d’això, han explicat que més endavant anunciaran les mesures que emprendran. També ha relatat que tenen les comunicacions intervingudes i que dos estan en règim d’aïllament a la presó.