Diumenge, amb la informació rebuda per la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) i per la previsió de pluges entre la tarda d’aquella jornada i dilluns de matinada, Protecció Civil va activar l’alerta del pla especial d’emergències per inundacions de Catalunya, l’Inuncat, per la crescuda del cabal dels rius Garona i Noguera Ribagorçana.

La CHE preveia que dilluns de matinada es pogués arribar a 150 metres cúbics per segon al riu Garona, o fins i tot superar aquest llindar, un fet que podia causar inundacions a l’entorn dels rius, amb afectacions a diverses zones, inclosos nuclis urbans i infraestructures.

Finalment la pluja no ha estat tan abundant com s’havia previst i la Garona no ha assolit nivells tan elevats durant la nit i la matinada. El pic s’ha enregistrat a la una de la matinada, amb un cabal de 98,9 m3/s al pas per BossòstA les nou del matí el cabal havia davallat lleugerament fins a 88,61 m3/s.

Gràfica de l’evolució del cabal a Bossòst (CHE)

Malgrat el descens del cabal, es manté  l’alerta a causa de la previsió de més precipitacions al llarg de les pròximes hores. Les tempestes sovintejaran novament a partir del migdia cap als Pirineus -sobretot al sector occidental- i es repetiran pràcticament cada dia al llarg de la setmana. L’acumulació de neu -encara notable a cotes altes de l’Aran i els Pallars-, combinada amb la sobreacumulació d’aigua de la primavera, fa que enguany calgui estar-ne especialment pendents.

Protecció Civil recomana extremar la precaució a l’entorn de la Garona i la capçalera de la Noguera Ribagorçana i evitar activitats al riu, així com evitar creuar amb el vehicle cap riu o torrent encara que portin poca aigua.

Durant les greus inundacions del 18 de juny del 2013 a la Vall d’Aran la Garona va superar els 250 m3/s al seu pas per Bossòst.