La síndrome del nadó sacsejat pot provocar hemorràgia cerebral, ceguera, seqüeles neurològiques, fractures i, fins i tot, la mort. És l’alerta que fan des de l’Hospital Vall d’Hebron, després de detectar un increment de casos atesos aquest 2022. Si l’any passat només va ingressar d’urgències un bebè, enguany ja en són cinc, dos dels quals van morir.

Els responsables de la Unitat d’Atenció a les Violències vers la Infància i l’Adolescència (equip EMMA) i el Servei de Neonatologia expliquen que en els darrers 11 anys han arribat al Vall d’hebron 27 nens amb traumatisme cranial abusiu, la qual cosa suposa una mitjana d’entre dos i tres a l’any. Ara, la xifra s’ha duplicat. D’aquests ingressos, el 78 % van ser nens i la immensa majoria tenien menys de sis mesos. La meitat dels pacients presentaven una simptomatologia molt greu i no van poder sobreviure. És per tot plegat que s’ha iniciat la campanya preventiva “Auxili! No para de plorar”, adreçada a les famílies.

A més d’informar-les verbalment, s’ha editat un tríptic informatiu en què es donen diferents consells i s’adverteix que un nadó pot arribar a plorar una mitjana de dues o tres hores al dia i que, a vegades, el plor s’incrementa a la nit, especialment els sis primers mesos de vida.

César Ruiz, cap de la secció de Neonatologia de l’Hospital Vall d’Hebron, afirma que “els primers mesos de criança poden ser durs perquè si un nadó plora o està intranquil, és possible que els cuidadors no puguin descansar prou” i això pugui “generar frustració”. Per això, creu que “és important trobar alternatives al maneig de la ràbia, o el cansament i, si cal, demanar ajuda”. Trucar a Infància Respon (116111) o comunicar la situació als professionals de l’atenció primària, per exemple.

Un plor inconsolable

Segons els especialistes, el principal desencadenant és el “plor inconsolable del nadó”, però també hi ha altres factors de risc, com l’estrès, determinades situacions familiars, la violència masclista o l’ús de l’alcohol. També influeix l’edat dels progenitors, i si tenen suport familiar o social. Habitualment, els homes són els que exerceixen més aquest tipus de violència vers els bebès, que es dona sobretot en infants d’entre dos i vuit mesos d’edat.

Segons les dades que han facilitat l’Hospital Vall d’Hebron, arreu del món, un de cada quatre nadons que pateix la síndrome del nadó sacsejat mor i entre un 65 % i un 80 % presenten seqüeles neurològiques. Segons la doctora Anna Fàbregas, coordinadora de l’equip EMMA, “sacsejar els nadons no és la violència física més freqüent, però sí la que provoca més morts i seqüeles”.

Un equip interdisciplinari

L’equip EMMA de l’Hospital Vall d’Hebron ha atès 304 infants i adolescents víctimes de violència durant tot l’any 2021. Està format per sanitaris del servei de Pediatria, de Psiquiatria i per a professionals de la Unitat Social. Aborda tot tipus de violència. La física (que afecta un de cada 10 infants), la sexual (un de cada cinc) i l’emocional i psicològica (tres de cada 10 casos). El protocol és comunicar les situacions greus a la DGAIA (Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència), fiscalia de menors i jutjat de guàrdia.