(ACN) Coincidint amb el Dia de les Dones, el Col·legi de l’Advocacia ha alertat que el nombre d’assistències en casos de violència masclista a les comarques de Barcelona ha passat de 4.202 l’any 2019 a 5.713 el 2021 i 8.232 l’any passat. Aquestes xifres es tradueixen en un total de 22,5 assistències de mitjana al dia, gairebé una cada hora. Del total de 8.232 assistències de l’any passat, un 77 % eren casos en què víctima i agressor tenien un vincle de parella o exparella i en el 23 % restant víctima i agressor no tenien cap relació sentimental.

L’ICAB ha detectat que l’any 2022 es va produir un increment del 64 % en els casos de primera assistència en seu policial respecte al 2021, passant del 43 al 71 % del total de dones denunciants. Carmen Valenzuela, diputada de l’ICAB, ha recordat que totes les víctimes de violència masclista tenen dret a aquesta primera assistència jurídica gratuïta i ha assegurat que aquest “pot ser un dels motius de l’augment de les xifres”.

Els 8 tipus de violència masclista que recull la llei catalana
La violència masclista pot manifestar-se en diferents formes de maltractamentfísica, psicològica, sexual, obstètrica, econòmica, digital, de segon ordre i vicària.

Torn específic per a violència masclista

Davant la impossibilitat de donar resposta a aquest augment de demandants d’assistència, el col·legi reclama “més advocats de guàrdia” i un “torn específic de violència masclista”. “La xifra és alarmant i confirma que cal potenciar l’especialització de l’advocacia per oferir assistència jurídica a les víctimes“, assegura Valenzuela. “La llei ho exigeix, n’hem parlat amb la conselleria de Justícia i esperem que es faci efectiu al més aviat possible”, ha afegit.

8-M

En el marc del 8-M, la Comissió de Dones de l’ICAB ha cridat a la mobilització i ha donat ple suport a la convocatòria de la vaga feminista. En el manifest d’enguany, l’ICAB ha denunciat la “persistent bretxa” salarial de gènere i ha posat el focus en els treballs de cures i les dones dedicades a feines “altament feminitzades”.

L’ICAB ha aprofitat l’ocasió per presentar el Premi Maria Soteras, destinat a guardonar un treball jurídic sobre igualtat de gènere, des de la perspectiva de qualsevol branca del dret. Marina Roig, vicepresidenta de la comissió, ha assegurat que, fins al moment, “cap premi s’havia dedicat a una dona”. “Per això aquest porta el nom de Maria Soteras”, que va ser la primera dona advocada col·legiada a l’ICAB, l’any 1927.