El Comissionat d’Educació i Universitats, Miquel Àngel Essomba, reconeix que Barcelona ‘té un dèficit de places claríssim’ de places a les escoles de música municipals. Actualment la ciutat té cinc escoles de música municipals, menys d’una per districte. Abans que acabi el mandat es reformarà l’escola de Sant Andreu i també es projectarà un nou centre a El Clot.

Mentre no hi hagi més escoles municipals, Essomba creu que una bona solució és fer servir les instal·lacions de centres escolars o centres cívics, quan no s’utilitzen, per fer classes de música. Aquesta opció està contemplada al Pla de Barris i s’espera que pugui crear entre 1000 i 2000 places noves que s’afegirien a les 3.000 places que actualment ofereixen totes les escoles municipals de música.

Des de la Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes de Catalunya denuncien que en els últims anys l’Ajuntament ha fet una mala planificació i distribució de recursos en la formació musical pública per a nens i nenes. El president de la Fapac de Barcelona, Albert Riera, veu amb bons ulls que s’aprofitin les hores en què no s’utilitzen els equipaments educatius per fer formació musical més enllà de la que ofereixen les escoles i instituts. Riera reconeix que la voluntat és bona, però creu que els plans del Comissionat d’Educació, Miquel Àngel Essomba, podrien topar amb la negativa de la resta de grups municipals.

Segons l’Associació d’Escoles Municipals de Música la xifra ideal de places seria al voltant de les 24.000, una xifra amb la qual s’assoliria la mitjana europea de l’1,5% d’oferta per tota la població. Reclamen com a mínim que a Barcelona s’arribi al 0,5% per població , que és la mitjana catalana, i que suposaria arribar fins a les 8.000 places, també molt per sobre de les 3.000 actuals.