Quatre de cada 10 catalans no saben quin grup sanguini tenen. Per això, la Marató de Donants d'enguany, que se farà del 13 al 20 de gener, estarà centrada a revertir aquest desconeixement. A més, des del Banc de Sang i Teixits fan una crida especial al grup 0 negatiu, el donant universal. EDUARD MUÑIZ, director del laboratori d'immunohematologia del Banc de Sang i Teixits "Els que no sabeu el grup, teniu ara l'oportunitat de saber quin grup sou. També fer una crida especial, al grup 0 negatiu. És especialment important perquè en situacions d'urgències aquest grup ens pot permetre resoldre situacions quan no hi ha temps de conèixer el grup del receptor." Les reserves de sang s'han reduït un 25 % després de Nadal pel canvi d'hàbits dels ciutadans durant les festes, però també pel fred i la grip. MANEL PERIRÓ, director del Banc de Sang i Teixits "És una cosa que succeeix normalment però s'ha vist agreujat perquè hi ha hagut una pressió als serveis d'urgències durant aquestes festes una mica més elevada." A banda dels hospitals, en aquesta marató i, com a novetat, l'Ajuntament i el Palau de la Generalitat obriran les portes el 13 i 14 de gener per acollir donacions. ADA COLAU, alcaldessa de Barcelona "No només és una qüestió literament de vida o mort, sinó que també és una de les accions més boniques i altruistes que podem fer, que és regalar la vida a través de la nostra sang." Amb aquesta campanya, la més gran de l'any, esperen aconseguir 8.000 donacions que permetin remuntar les reserves.

A tot Catalunya, queden reserves per a sis dies i habitualment n’hi ha per a 10 dies. La situació és preocupant en alguns grups. És el cas de l’A-, que només té reserves per a un dia; i del O-, el dels donants universals, del qual queden bosses per a tres dies. Per això, els responsables del Banc de Sang i Teixits fan una crida a participar en la marató, la més gran de l’any, i lamenten que aquest desembre hi ha hagut el 25 % de donacions menys que el mateix mes de l’any passat.

Un altre dels objectius de la campanya és aconseguir que més persones coneguin quin és el seu grup sanguini. Segons els Banc de Sang, quatre de cada 10 catalans no saben de quin tipus és la seva sang. Per això, els animen a fer una donació i així saber si són A, B, O, AB i si són positiu o negatiu.

El recapte arrencarà divendres a tots els grans hospitals del país i s’allargarà tota una setmana, fins al 20 de gener. Per poder donar sang, cal tenir entre 18 i 65 anys i pesar més de 50 quilos. A més, a través del web de la iniciativa es pot reservar hora per fer la donació i així estalviar-se la possibilitat d’haver de fer cua. I si per algun motiu no es pot donar sang, els responsables de la campanya expliquen que s’hi pot participar igualment fent difusió de la marató a través de les xarxes socials, per exemple, compartint el grup sanguini.