La croada de veïns, Sindicat de Llogateres i administracions contra el fons d’inversió Azora enceta una batalla nova. Ara, l’Ajuntament de Barcelona li ha obert un expedient sancionador per mantenir buits 20 pisos d’un edifici de protecció oficial a la plaça d’Alfonso Comín, 11-12, a Sant Gervasi – la Bonanova. Els inquilins fa mesos que denuncien pujades de lloguer abusives i pressions.

La infracció està considerada molt greu, segons el consistori, i per això la multa podria enfilar-se entre els 90.000 i els 900.000 euros per pis. Per tant, l’import mínim que podria pagar Azora és de gairebé dos milions d’euros. L’Ajuntament determina que la vintena de pisos protegits han estat desocupats sense justificació durant tres anys quan, per llei, només poden estar-ho tres mesos.

Lloguers abusius i pressions

Amb tot, l’Ajuntament insta Azora a posar els pisos buits a disposició de la Borsa de Lloguer de Barcelona. D’altra banda, i després d’investigar, el consistori ha conclòs que, a més, el fons d’inversió manté pràctiques abusives amb els preus i altres condicions dels lloguers. S’adreça a la Generalitat perquè hi intervingui, ja que és qui té la competència per dictar una ordre que obligui a ajustar els preus.

Ajuntament sanciona Azora
Els veïns d’Azora es manifesten davant l’edifici d’Alfonso Comín

L’obertura de l’expedient parteix de la denúncia dels propis veïns però també s’emmarca en el pla d’inspecció del parc d’habitatge protegit de la ciutat, que està en marxa des del desembre del 2017 per detectar i corregir anomalies en l’ús del parc residencial privat que encara conserva la protecció oficial. Fins al moment, s’han inspeccionat 3.550 habitatges i s’han incoat 115 expedients.

Els veïns fa mesos que demanen una mediació

El Sindicat de Llogateres ja fa temps que intenta asseure’s amb Azora per posar fre “a les pujades abusives de lloguer”, que han arribat a ser, assegura, del 40 %. El col·lectiu considera que els augments són “molt qüestionables” en una finca com aquesta. D’altra banda, critiquen que el fons els fa pagar l’IBI de l’edifici, un import que “legalment correspon a la propietat del bloc”.

El número 11-12 de la plaça d’Alfonso Comín

Els veïns es queixen, també, de la manca de manteniment de les instal·lacions, ja que, relaten, “hi ha goteres a la terrassa que provoquen humitats”, problemes de filtració d’aigua a finestres i avaries constants als ascensors. El de la plaça d’Alfonso Comín és un dels cinc edificis de la ciutat que van engegar aquest febrer una campanya per aconseguir renovacions dels contractes a un preu just.

Una finca particular

L’immoble, de 66 habitatges, es va construir per al lloguer de protecció oficial durant els 10 primers anys, i fins al juliol del 2018 es va mantenir en règim general. Aleshores, va passar a regir-se sota el règim de preu concertat i va començar la problemàtica. Segons l’Ajuntament, Azora va triar aplicar als llogaters els preus més alts que marca la normativa, fins i tot superiors a l’índex català de preus de referència.