A la plaça dels Eucaliptus de Torre Baró hi ha un aparcament de 180 places que, vuit anys després de construir-se, continuen sense estrenar. El mateix passa amb 250 places més d’edificis a la Trinitat Nova. Són algunes de les peces que van quedar als llimbs després que desaparegués l’empresa pública Regesa, que s’encarregava dels projectes i construccions de pisos i aparcaments. Finalment, l’Ajuntament de Barcelona encara una solució. Fa uns dies va aprovar a la Comissió de Govern la mesura que desencallarà el paquet, on també hi ha pisos i locals. Està previst que se signi oficialment el 2 de desembre i que abans de finals d’any surtin a lloguer o venda els aparcaments.

L’Ajuntament es fa càrrec del paquet de Regesa que va quedar surant en la indefinició quan l’empresa va fer fallida. I ja s’ha activat per accelerar-ne la solució. “Estem fent una operació amb BSM, que és qui té la gestió final, per posar al mercat cap a finals d’any un centenar de places a disposició dels veïns. Una part en venda i una altra part es decidirà en funció de la demanda que hi hagi”, explica Xavier Marcè, regidor de Nou Barris. “Podrem solucionar una situació insòlita, com és que una empresa pública deixi de funcionar i quedin aparcaments i pisos en l’aire. Ara podrem fer servir espais buits i reduir el problema d’aparcament dels veïns. A més, també podrem actuar en el cas d’aquelles places que s’han ocupat de forma al·legal”, afegeix.

Entrada d’un dels aparcaments pendents de regularitzar a la Trinitat Nova

Satisfacció veïnal després d’anys de reivindicacions

El gran paquet que va quedar pendent de concessió es concentra bàsicament a Torre Baró i la Trinitat Nova, dos barris amb mancança d’aparcament. En el cas de Torre Baró, el pàrquing de la plaça dels Eucaliptus solucionaria el problema per als veïns que viuen als darrers blocs que va construir Regesa i, a més, s’aspira que doni servei als usuaris del CAP, situat just davant. Aquest aparcament soterrani mai no s’ha estrenat, i les 180 places de què disposa romanen buides. Un fet que ha provocat queixes i reivindicacions del veïnat. “Estem satisfets i contents que es pugui fer un lliurament de claus ràpid i que el puguem utililitzar, no només nosaltres sinó també Ciutat Meridiana i Vallbona”, afirma José Antonio Martínez, de l’AV Torre Baró.

El veïnat de la Trinitat Nova comparteix la satisfacció. “Ens van dir que segurament a finals d’any estaria completament desencallat. Hi ha unes 250 places o potser alguna més”, apunta Ramon Casas, de l’associació de veïns. Aquests 250 aparcaments a la Trinitat són a les darreres promocions d’habitatges que es van construir com a substitució de blocs amb aluminosi, en el marc de remodelació del barri. Les comunitats de veïns van accedir a les claus dels pisos, però no als aparcaments. En el seu cas, lamenten des de fa anys que fer de frontera amb la Trinitat Vella, amb àrea verda d’aparcament, els havia reduït les possibilitat d’estacionar al barri i, mentrestant, centenars de places d’aparcament continuaven buides.

També es regularitzarà la situació dels inquilins de la plaça dels Eucaliptus

El paquet de Regesa també conté locals i pisos. Entre aquests últims, un gruix de pisos de lloguer a la plaça dels Eucaliptus, dels quals ara es podran regularitzar els contractes. Amb la fallida de Regesa, els inquilins han hagut de conviure amb certa precarietat, ja que els contractes s’han anat renovant anualment però sense gaire garantia. Ara es podran regularitzar i normalitzar aquests contractes.

Els pisos de protecció oficial i l’aparcament de la plaça dels Eucaliptus