Tres equips d'operaris han començat avui els tractaments de fumigació als districtes de Sant Martí i l'Eixample, els més afectats per la plaga. Ho fan a un ritme d'uns 2.000 arbres de mitjana i en horari nocturn, per no molestar els veïns ni afectar la circulació del trànsit. Izaskun Martí, Cap d'Àrea d'Arbrat de l'Ajuntament de Barcelona "efectivitat... I el resultat d'aquesta primera actuació ja ha tingut efectes. "La setmana passada n'hi havia molts pel sostre i molestaven els clients de la terrassa. Però avui n'hi ha menys." "Depèn de l'hora. Al matí no se'n veuen gaires, però després a la tarda quan baixa el sol tornen i es posen a la paret calenta. Mentre hi hagi platans en aquesta zona serà difícil que no hi hagi bitxos." En un principi, es pensava que aquest insecte era el tigre del plàtan, però es tracta de l'anomenat "Belonochilus numenius". La primera vegada que va aparèixer a la ciutat va ser l'any 2008 procedent dels Estats Units. Va ser llavors quan la professora Marta Goula, de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona, va començar a investigar-lo i ara n'és tota una experta. Es tracta d'un insecte que s'alimenta dels plataners i que només pica en cas de defensa. Marta Goula, doctora en biologia UB "n'hi ha més perquè... Aquest augment d'insectes s'ha notat des d'aquest cap de setmana. Montserrat Royo "Els toldos del bar plens de bèsties" Al barri de Sant Andreu, molts veïns diuen que no poden estar al carrer. Les xinxes estan als bancs, a les parets i també als timbres de les cases. N'hi ha per tot arreu. I això, els incomoda. Carolina Ereza "Estan enganxats a les finestres..." Maria López "tengo la casa invadida..." A dins dels habitatges, alguns veïns es queixen que no poden obrir les finestres. Una situació que desespera amb aquesta intensa calor. A un altre punt de la ciutat, a aquest pis de l'avinguda Diagonal tenen un plataner just al davant i el balcó queda cada dia ple d'insectes. Lara Toro "No puc obrir i treballo a casa..." L'Ajuntament encara no ha pogut xifrar quin és el total de plàtans afectats per la plaga ni tampoc quantes nits de feina caldran per aconseguir controlar-la. De moment, aquesta plaga només s'ha detectat a Barcelona, no existeix a cap altre punt de l'estat.
Aquesta és la primera actuació de l’Ajuntament després que els veïns comencessin a mostrar el seu malestar per la presència d’aquest insecte, de nom científic “Belonochilus numenius”, que cria i s’alimenta a les pilotes de llavors dels plàtans. De fet, s’han rebut un total de 800 queixes des de dilluns relacionades amb l’insecte.
La fumigació, efectuada pels equips de Parcs i Jardins entre les 23 h i les 7 h per Parcs i Jardins, s’ha fet amb un producte basat en l’alfacipermetrina, un dels insecticides més populars que actua per ingestió o contacte contra el sistema nerviós d’aquests animals. El tractament es repetirà cada nit fins que la presència de l’insecte remeti.
L’Ajuntament ha explicat que va detectar que l’insecte generava problemes des de principis de juliol, ja que queia sobre les terrasses, el mobiliari urbà i els mateixos veïns. Izaskun Martí, cap del departament d’Arbrat del consistori, explica que aquesta xinxa viu a la ciutat des de 2008 però enguany se la pot considerar plaga per la gran quantitat que se n’ha detectat. Martí sospita que aquest creixement de la població del “Belonochilus numenius” ha estat afavorida per la calor dels darrers dies.
El consistori ha recordat que la xinxa de la llavor del plàtan no pica, tot i que causa molèsties quan entra a les cases o cau sobre les persones. Per això, es recomana tancar les finestres o instal·lar-hi mosquiteres.
El “Belonochilus numenius” reobre el debat dels plàtans
El pol·len que desprenen i les plagues que els afecten són els principals inconveninents dels plàtans. Tot i que és un arbre emblemàtic de la ciutat, l’objectiu de l’Ajuntament és reduir-ne a la meitat la presència als carrers de la ciutat. Izaskun Martí detalla que si als anys 90 representaven el 50% de l’arbrat, ara se situen en el 30%.