Algunes escoles públiques de Barcelona fa més de 15 anys que no reben una mà de pintura. A més a més, moltes tenen algunes parets, portes i sostres pintats de colors estridents, com el vermell, el blau, el verd o el groc, que fa uns anys estaven molt associats als espais infantils.

És el cas de l’Escola Ferran Sunyer, a l’Eixample, on la pintura nova ha fet desaparèixer el negre dels sostres i el color taronja d’algunes portes, i ha deixat pas a colors més suaus que es combinen amb d’altres de més càlids, com el teula d’algunes columnes. Segons explica Dani Vidal, director del centre, el canvi és molt positiu encara que els nens no ho sàpiguen verbalitzar. “Quan hi havia les jornades de portes obertes hi havia determinats espais que esquivaves”, diu Vidal.

Precisament un dels objectius que busca l’Ajuntament amb aquest programa és contribuir a garantir la igualtat entre centres públics. Per la tinenta d’alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, l’estètica també condiciona l’elecció d’escola i, per tant, no és el mateix anar a una jornada de portes obertes d’un centre nou o pintat que a un altre que no ho està. El programa municipal s’aplicarà als 160 equipaments. L’any passat (2017) se’n van pintar 32 amb una inversió de 3,2 milions d’euros, el 2018 se’n pintaran 25 i el 2019 s’actuarà en 35 escoles. Un cop totes les escoles estiguin pintades el Consorci d’Educació en farà el manteniment com a màxim cada sis anys.