L’Ajuntament té previst invertir gairebé 39 milions d’euros a millorar l’interior del Park Güell així com els seus entorns durant el període 2023-2027, una xifra que suposa multiplicar per cinc la inversió que s’havia executat des del 2015.
La dotació econòmica prové íntegrament de l’activitat generada pel Park Güell, que gestiona BSM des del 2013, i té l’objectiu de preservar aquest espai patrimonial, mantenir-hi usos veïnals i escolars i reduir-ne l’impacte en l’entorn amb un model turístic més sostenible i planificat.
24 milions, dins del parc
Entre les actuacions previstes al Park Güell hi ha la millora de l’enllumenat i del sistema de reg per valor de vuit milions d’euros. Però la inversió més important correspon als equipaments. El consistori destinarà 10,3 milions d’euros a expropiar la Casa Trias (3,1 milions), que formarà part del patrimoni de la ciutat, i a la construcció d’un centre tècnic per als serveis del parc (7,2 milions) a l’accés de l’avinguda del Coll del Portell.
L’Ajuntament també ha impulsat l’adquisició de La Miranda, immoble situat a tocar del parc, que seguirà gestionat per una entitat de Gràcia com a equipament cultural.

13,7 milions per a l’entorn
Més enllà del parc de Gaudí, el govern municipal també ha previst diversos projectes de millora urbanística als entorns. És el cas de la recuperació dels Jardins de la Font del Carbó, al barri de la Salut, unes obres que permetran connectar els carrers d’Antequera i Marianao i la construcció d’un horts urbans. Al Coll es preveu la remodelació dels carrers del Torrent del Remei i de la Farigola.
A Can Baró s’ampliarà el carrer d’Ana María Matute i es reurbanitzarà el carrer de Cunit. A més des de finals del 2024 s’estan executant els treballs de millora dels carrers d’Albert Llanas i Miquel dels Sants Oliver.
Pla d’espais de gran afluència (EGA)
El Park Güell està inclòs dins el Pla d’espais de gran afluència per reduir els efectes negatius del turisme en l’entorn amb mesures específiques per protegir els teixits veïnals i comercial. Una ha estat el reforç de TMB de dos trams de la línia V19 de bus durant els caps de setmana i festius.

També es va eliminar l’antiga parada de taxis de la rambla de Mercedes, que es va reubicar a la carretera del Carmel, en un punt més allunyat dels habitatges. A més, aquest dilluns s’ha convocat una taula específica de mobilitat amb la participació d’entitats veïnals i grups municipals per tractar les qüestions que encara preocupen els habitants de la zona, que segueixen denunciant el col·lapse del transport públic per la gran afluència de turistes.
Davant el paquet d’inversions i mesures presentat per l’Ajuntament, algunes entitats s’han mostrat decebudes. És el cas de la plataforma Recuperem el Park Güell considera que caldria reduir a la meitat el nombre de visitants actuals i limitar l’horari de l’espai de les 10 a les 18 h.
4,4 milions de visitants
El Park Güell va tancar el 2024 amb un total de 4,4 milions de visitants, un volum que es manté estable els darrers anys després que el 2013 marqués una xifra rècord amb més de nou milions de visites. Segons la primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, “deixar de vendre entrades de forma presencial ens ha ajudat a endreçar l’arribada de visitants als entorn del parc”. També ha volgut destacar una tendència que va a la baixa.