Ajuntament Barcelona

(ACN) L’Ajuntament de Barcelona i el Departament d’Igualtat i Feminismes han condemnat el feminicidi d’una dona de 32 anys al districte d’Horta-Guinardó. La dona va morir en precipitar-se des d’un balcó dilluns passat i aquest dimecres el jutjat de Violència sobre la Dona número 4 de la capital catalana ha decretat l’ingrés a presó provisional, comunicada i sense fiança de la parella de la víctima. Aquest dimecres s’ha confirmat que es tracta d’un nou cas de violència masclista. És la tretzena víctima de l’any a Catalunya, segons la conselleria —vuit dones i cinc infants.

Minut de silenci divendres al migdia

L’Ajuntament de Barcelona ha convocat un minut de silenci aquest divendres al migdia i ha activat també el protocol de dol establert conjuntament amb institucions i entitats per treballar coordinadament cada cas que es produeixi a la ciutat. L’alcalde, Jaume Collboni, ha traslladat el suport a la família de la víctima.

En un comunicat el consistori ha reiterat el seu suport a totes les dones que es troben en aquestes situacions i s’ha compromès a seguir a “esmerçant, conjuntament amb la resta d’institucions del país, tots els esforços necessaris per avançar en garanties respecte al dret bàsic de les dones a viure sense cap manifestació d’aquestes violències”. En el cas concret de Barcelona, existeix el Servei d’Atenció, Recuperació i Acollida i el telèfon del Centre d’Urgències i Emergències Socials 900 70 30 30.

143 feminicidis des del 2012 a Catalunya

Des que es van començar a recollir dades oficials el 2012, hi ha hagut 143 morts per violència masclista a Catalunya, dels quals set són d’infants menors d’edat. El nombre de fills que han quedat orfes per aquesta xacra és de vuit aquest 2024, i de 100 en la darrera dècada. Dels cinc infants morts aquest any, dos van ser assassinats per violència masclista juntament amb la mare i tres vinculats amb finalitat de violència vicària.

La conselleria ha recordat que davant qualsevol indici o situació de violència masclista cal trucar al telèfon 900 900 120, una línia gratuïta, confidencial, que no deixa rastre i que opera 24 hores al dia en múltiples idiomes. Ofereix atenció psicològica directa, un primer assessorament jurídic i fa derivació, si així se sol·licita, als serveis especialitzats que acompanyen les dones en la seva recuperació.

Les dones que estiguin patint algun tipus de violència masclista també poden adreçar-se a qualsevol dels serveis de la xarxa pública d’atenció a les violències masclistes i, en cas d’emergència davant d’una agressió, trucar al 112.