A les nits, el CAP Ciutat Meridiana és el centre sanitari més proper que tenen els veïns de la Zona Nord de Nou Barris. Té servei d’urgències de 20 a 8 h del matí, però els casos més greus es deriven a un hospital o al CUAP de Sant Andreu. El problema és que els veïns no tenen gaires opcions de transport. A les nits, no hi ha connexió directa en transport públic amb la resta de la ciutat i només els queda agafar un taxi ―que no tothom pot pagar― o un vehicle privat ―que no tothom en té―.  Per això, fa anys que els veïns reclamen una base d’ambulàncies fixa al costat del CAP.

Una reivindicació històrica

La complexitat orogràfica dels barris de la Zona Nord ―plens de pendents― ha fet que la petició d’un reforç de les urgències nocturnes en el CAP Ciutat Meridiana sigui recurrent en el temps. És per això que el Consell Plenari de Nou Barris ha aprovat per unanimitat la proposta presentada per Barcelona pel Canvi de demanar a la Generalitat una base fixa d’ambulàncies. No és la primera vegada que el consistori ho reclama. Ja ho ha fet en diverses ocasions en la comissió bilateral que tenen les dues administracions per tractar temes de salut. “En aquesta comissió tenim una competència del 40 %, però no en la part financera, i la fem servir per treballar temes com aquest”, va explicar Esther Flaquer, consellera de districte de Barcelona en Comú al ple, “sabem que preocupa molt a la població d’aquest territori. I tornarem a insistir perquè posin una estació d’ambulàncies al CAP o en una zona propera que doni servei a tots els territoris de la Zona Nord”.

El mateix plenari va acordar que aquesta nova base d’ambulàncies no ha de suposar en cap cas la supressió de cap dels serveis d’urgències que té ara el CAP de Ciutat Meridiana.

Les ambulàncies no troben les adreces

L’Ajuntament, a més, vol millorar la senyalització dels carrers a Ciutat Meridiana. Des del Pla de barris s’estan instal·lant nous senyals, tant per indicar als vianants els equipaments i serveis del territori com per marcar clarament a quin carrer i numeració pertanyen els blocs. “Segons a quin carrer vagis és una mica complicat perquè es tallen i continuen després“, explica Vicente Fernández, veí de Ciutat Meridiana.

A partir del gener, es continuarà reforçant la senyalització dirigida als cotxes i vehicles d’emergència. “Està molt complicat i costa orientar-se, sobretot el carrer de les Agudes, que està molt trencat”, diu Consuelo Granado, una altra veïna, “perquè hi ha vegades que els mateixos veïns del barri no ho troben, imagineu-vos una ambulància”.