JAUME ASENS, tinent d'alcalde de Drets de Ciutadania "Un altre cop, comprovem que el govern de l'Estat és deslleial amb els municipis i en concret amb l'Ajuntament de Barcelona, perquè aquesta informació no ens la comunica al govern i ens n'assabentem de forma indirecta, per la Creu Roja, i no tenim més informació que aquesta."

El govern municipal ha posat el crit al cel en conèixer que dels 51 refugiats que ja han arribat a Barcelona, només un es quedarà a la ciutat. El tinent d’alcalde de Drets de Ciutadania, Jaume Asens, s’ha mostrat especialment molest perquè l’Estat no ha comunicat a l’Ajuntament l’arribada d’aquestes persones.

El govern, de fet, no en tenia ni idea, i s’ha assabentat a través de la Creu Roja que del grup més nombrós de refugiats que ha arribat fins ara a l’estat, només un es quedarà a la ciutat. Per Asens, aquesta xifra és “ridícula” i tot plegat és una mostra més que “el Govern de l’Estat és deslleial amb els municipis i en concret amb l’Ajuntament de Barcelona, perquè aquesta informació no ens la comunica”.

El tinent d’alcalde, que quan ha atès a la premsa no sabia si els refugiats eren ja a Barcelona, ha explicat que encara no saben en quines condicions i amb quines necessitats es troben aquestes persones. De moment, només se sap que el Servei d’Atenció a Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER), que centralitza a Catalunya la primera rebuda als refugiats, atendrà 51 persones. D’aquestes, 50 tenen com a destinació final Berga i una es queda a la ciutat.

Asens explica que aquesta desinformació provoca “disfuncions” en els serveis municipals i lamenta el “menyspreu” amb el qual considera que està actuant el Govern espanyol. Segons el tinent d’alcalde, l’Ajuntament ha intentat reunir-se amb l’Estat per coordinar l’atenció als refugiats, però no han aconseguit que els rebessin.

La CCAR insatisfeta

La Comissió  Catalana d’Ajuda als Refugiats (CCAR) recorda que l’acollida de refugiats és una solució d’emergència  i el no compliment de les quotes demostra que els valors de la Unió Europea estan en crisi. Pascale Coissard, responsable d’incidència de la CCAR, ha explicat que l’arribada dels 200 immigrants en un sol dia és un fet “excepcional”, però que són “necessaris molts més dies com aquests perquè es compleixi el que es va acordar”.

Segons els compromisos europeus de redistribució pactats el juliol i setembre de 2015, Espanya ha de rebre un total de 15.000 refugiats abans del setembre de l’any vinent. Actualment l’Estat només ha rebut un total de 898 persones refugiades de les quals 609 han arribat directament a l’estat. La resta, 289, han arribat en funció de reassentaments, és a dir, que ja havien estat refugiats en un altre país.