El projecte definitiu per al recinte de l’antiga presó Model, una intervenció de més de 100 milions d’euros, pot trigar anys i els veïns fa temps que reclamen que s’activin usos provisionals. Des del districte de l’Eixample també estan d’acord a aprofitar l’espai al màxim i omplir-lo s’usos, tot respectant els aspectes de memòria històrica i patrimonials. Un dels primers passos serà l’obertura d’un interior d’illa al costat de Provença. També s’estudia ampliar els usos i cedir alguns espais a entitats al pati central d’Entença, al panòptic i a la galeria 3.

L’interior d’illa es farà al costat mar

Des de l’Ajuntament s’està treballant en la idea de redactar un primer projecte durant aquest 2022 per veure si és possible obrir un dels triangles de la Model al barri, que obtindria així un nou interior d’illa. Això voldria dir que la nova zona verda podria estar oberta al llarg del 2023.

Caldrà obrir un accés des del carrer, que travessi els dos murs perimetrals

L’espai més indicat sembla que seria el triangle que es forma entre les galeries 2 i 3, que limita amb el carrer de Provença. Tot i que es considera que és la ubicació més segura per fer-hi la zona d’estada, cal decidir com intervenir en el mur per fer-lo accessible des del carrer, que se situa a una cota força més baixa que la superfície del pati. Segurament es farà una obertura amb rampa en un segment del mur. La vegetació hauria de poder ser traslladada quan es faci la intervenció definitiva en aquest punt.

Les galeries de la Model integraran equipaments i habitatge públic

La galeria 3 i el panòptic podrien ser espais per a les entitats

Hi ha bona part dels edificis de la presó que no són accessibles per motius de conservació. En canvi, a la galeria quarta ja s’hi fan algunes activitats i des del districte es confia que la galeria tercera es podria obrir també a activitats comunitàries.

Panòptic central

L’espai del panòptic, el punt amb més alçària, ja ha estat utilitzat per la colla castellera del barri per fer-hi assajos, i en un altre punt del complex l’Agrupament Escolta Aldaia hi té un petit magatzem. Aquests són els primers usos que es destinen a entitats i s’està mirant si se’n poden destinar més, sobretot a l’edifici d’oficines, que són els que estan millor conservats i on les obres definitives haurien d’arribar en últim moment. En aquesta ubicació ja s’hi ha habilitat un auditori i una sala d’exposicions.

El projecte definitiu podria trigar 10 anys

L’associació de veïns no veu factible el nou projecte abans de 10 anys. Tot i això, les intervencions es faran per fases i una de les primeres podria ser el nou institut escola.