L’Ajuntament de Barcelona, que exerceix d’acusació popular en la causa de les càrregues de l’1 d’octubre, ha demanat al jutge que citi com a investigats 28 comandaments intermedis de la Policia Nacional. Fins ara hi ha 50 agents investigats: la majoria són agents que complien ordres dels seus superiors i vuit són inspectors en cap que eren els màxims comandaments sobre el terreny en l’operació a Barcelona.

Ara bé, entre un grup i un altre, l’Ajuntament i la resta d’acusacions han mantingut que hi havia comandaments intermedis amb responsabilitats. En aquest sentit, els advocats del consistori n’han identificat 28, entre inspectors i sotsinspectors, que segons ha anunciat el regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra, van ser els “responsables directes de donar ordres de carregar contra els veïns que anaven a votar a les escoles”. 

Entre els 28 comandaments, 23 encara no havien estat citats com a investigats. Els altres cinc  ja han declarat al jutjat dins la causa, però per actuacions concretes. Segons fonts judicials, la identificació d’aquests agents s’ha fet després d’una feina molt minuciosa dels advocats que des de fa mesos estan analitzant els centenars de vídeos aportats a la causa. Gràcies a aquesta tasca, diuen, han pogut identificar-los.

Tot plegat, respon a la voluntat del consistori d’esbrinar qui són els responsables de donar les ordres de carregar contra ciutadans. “L’objectiu és anar al més amunt possible”, va dir el regidor Marc Serra, en la línia del que va ordenar l’Audiència de Barcelona. El jutge, a més, fa dues setmanes va demanar a l’Estat identificar els màxims comandaments del dispositiu.