La pandèmia ha passat factura als més joves, tant que la franja d’entre 16 i 24 anys són els que se senten més sols a Barcelona. Va mostrar-ho l’enquesta municipal feta el 2020, que va trencar la idea estesa que la soledat afectava, sobretot, la gent gran. Per fer-hi front, l’Ajuntament ha editat una guia per prevenir, detectar i acompanyar els joves que se senten sols. Un document adreçat a professors i professionals que treballen amb els joves.

En els últims mesos i a través de diferents enquestes municipals s’ha constatat com el confinament, el tancament escolar i de les relacions socials han afectat els adolescents i joves, fins al punt que un 26 % assegura sentir-se sol sovint o molt sovint. A banda, la naturalesa en adolescents i joves també està vinculada a la frustració i les incerteses que pot generar la transició cap a la vida adulta. La possibilitat d’emancipar-se, tenir feina i estabilitat econòmica, així com parella, són elements que protegeixen contra el sentiment de soledat, segons recull el document.

Pla estratègic per frenar la soledat juvenil

És un dels fronts que aborda aquest document emmarcat dins el pla estratègic contra la soledat no desitjada que s’allargarà fins al 2030. Ara, ja s’han perfilat les 71 accions que es duran a terme per millorar la qualitat de vida de les persones que se senten soles. Una de les primeres és l’edició d’aquesta guia.

En l’acte de presentació del document, aquest dimecres, el regidor d’Infància, Joventut, Persones Grans i Persones amb Discapacitat, Joan Ramon Riera, ha destacat que aquesta guia “vol ser una primera pedra per donar resposta al fenomen de la soledat entre la joventut, ja que, malgrat pugui arribar a ser contra intuïtiu, és en aquesta franja on trobem un dels grups poblacional amb més sentiment de soledat”. Riera ha emfasitzat que cal abordar la soledat dels joves “no des del paternalisme, sinó amb un nou punt de vista que els empoderi”.