La revetlla de Sant Joan 2022 serà la primera sense restriccions, després de dos anys de covid. L’epicentre de la festa s’espera que tornin a ser les platges i, per això, la Guàrdia Urbana hi prestarà especial atenció. Ara bé, el dispositiu de seguretat s’estendrà a tota la ciutat. Fins ara, s’han validat les condicions per a l’encensa de cinc fogueres majors: tres a l’Eixample, una a Sant Andreu i una a Sant Martí.

El tinent d’alcalde de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, ha recordat que la normativa prohibeix fer cap activitat amb foc o pirotècnica a menys de 500 metres d’una zona amb vegetació. Reclama extremar les precaucions i, en la mateixa línia, el cap del Servei de Protecció Civil, Prevenció d’Incendis i Salvament, Sebastià Massagué, ha recordat que el llançament de coets o fanalets és perillós perquè no es pot controlar cap a on van.

També serà la primera revetlla en què la Guàrdia Urbana i els Bombers faran servir drons a l’àmbit de les platges i de Collserola, tant per a tasques de prevenció com per actuar en emergències. Els drons tenen càmeres que ofereixen imatges en temps real i disposen de visió nocturna. Fins ara, aquests aparells no s’havien inclòs en cap dispositiu de seguretat.

També es faran controls de drogues i alcoholèmia als conductors i s’actuarà contra la venda ambulant d’alcohol.

Itineraris segurs fins al transport públic

La Guàrdia Urbana ha preparat itineraris segurs, amb perspectiva de gènere, entre les platges i les zones d’oci i les parades de metro i bus més properes. S’han dissenyat vuit itineraris a la zona litoral de Ciutat Vella i Sant Martí, així com a Lluís Companys i el Born.

En aquests punts, l’Ajuntament assegura que hi haurà patrulles als punts foscos i menys transitats, per controlar que no es produeixi cap agressió sexual. Aquesta revetlla de Sant Joan també s’instal·larà un punt lila a les platges de Barcelona per atendre les possibles violències masclistes i LGTBI-fòbiques.

A més, per segon any consecutiu, l’Ajuntament també mirarà de garantir el descans dels veïns de la Barceloneta i es convidarà els qui vagin o tornin de la platja a no passar pel mig del barri, sinó pels extrems. La “canalització de fluxos” també es farà, en major o menor mesura, a la resta de barris del litoral barceloní.

Platges netes a les 6 h

Més enllà de la festa, les fogueres i els petards, una altra imatge habitual de Sant Joan és la neteja de les platges, un cop acabada la nit. Com és habitual, a les 6 h la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra pentinaran la sorra de les platges per fer fora qui encara estigui de celebració per deixar pas, així, als serveis de neteja.

S’ha dissenyat un dispositiu especial, amb 91 equips i 366 treballadors de la neteja. Les primeres tasques seran el matí del dia 23, per preparar la sorra. Durant la revetlla hi haurà cinc equips (de dues persones cadascun) fent actuacions puntuals. I ja de cara a les 6 h del dia 24, quan es doni per acabada la festa, 80 equips (amb un total de 337 persones) s’encarregaran de deixar la sorra i els entorns de les platges de Barcelona nets i polits. 

L’Ajuntament també instal·larà 2.685 papereres de cartró i 124 contenidors addicionals a les platges.

Les guinguetes tancaran a les 3.30 h

Pel que fa a l’horari de les guinguetes, ja està confirmat que —com el 2021— hauran de tancar a les 3.30 h. A més, no podran instal·lar barres addicionals ni contractar discjòqueis, una mesura que ja ha criticat el Gremi de Restauració.