El cas de l’agressió homòfoba en grup que va patir en Diego, un jove gai, a la parada de metro d’Urquinaona a principis del 2019 ha quedat finalment tancat. És així perquè l’Audiència Provincial ha confirmat la pena imposada pel Jutjat Penal número 20.

Aquesta instància va condemnar a finals de juliol del 2022 un jove per un delicte de lesions greus amb l’agreujant de discriminació per raó d’orientació sexual. Es tracta d’una sentència contra la qual ja no hi ha cap recurs de cassació al Suprem. L’agressor haurà de complir una pena de tres anys i mig de presó.

Una sentència que arriba “massa tard”

L’Ajuntament, que es va personar com a acusació popular, valora positivament la sentència de l’Audiència Provincial que dona el cas per tancat però retreu el retard amb què s’ha produït. Marc Serra, regidor de Drets de Ciutadania i Participació, assegura que aquests quatre anys “són massa temps” ja que han tingut un impacte “excessiu” pel que fa a la revictimització del jove agredit.

Eugeni Rodríguez conversa amb en Diego

Serra ha assegurat aquest divendres que calen més recursos judicials i policials per fer front a les agressions al col·lectiu LGTBI. El regidor de Drets de Ciutadania, amb tot, ha volgut reivindicar la nova unitat dels Mossos especialitzada en delictes d’odi i la Fiscalia de Delictes d’Odi. També ha recordat que arran d’aquests fets es posés en marxa el protocol signat amb TMB contra les agressions LGTBI-fòbiques.

Reparació per a en Diego

Laia Serra, advocada de l’Observatori contra l’Homofòbia que ha portat el cas, ha qualificat d'”èxit” aquesta sentència i l’ha citat com a exemple de “bon fer” referint-se a la bona coordinació que hi ha hagut entre tots els operadors jurídics.

Serra ha remarcat, a més, que es tracta d’un cas en què el jove agredit ha pogut obtenir la reparació no només pel resultat de la sentència condemnatòria, que pot dissuadir altres persones d’agredir, sinó també perquè ha rebut suport psicològic i institucional.

Més formació i més sensibilitat

Xavi Muñoz, advocat de l’Oficina per la No Discriminació de l’Ajuntament de Barcelona, ha assegurat que actualment “hi ha moltes denúncies invisibilitzades” i que sovint no es tracten com a agressions al col·lectiu LGTBI “per falta de formació i sensibilitat” per part dels “jutges”.

Cristian Carrer, coordinador tècnic de l’Observatori, afegeix que és important que la població “sàpiga que es pot adreçar a les institucions davant d’una agressió LGTBI-fòbica” i creu que “és bàsic” que hi hagi més educació afectivosexual en tots els àmbits amb l’objectiu de prevenir aquestes violències.