Barcelona redobla la pressió al Govern espanyol perquè aturi tots els desnonaments mentre duri la pandèmia pel coronavirus. Ara han estat l’Agència de Salut Pública i una desena d’entitats sanitàries les que, en una carta dirigida al president, Pedro Sánchez, exigeixen posar fi als llançaments. L’organisme sanitari alerta que fer fora famílies de la seva llar perjudica el control de la pandèmia, alhora que apunta que les persones en risc de desnonament tenen una major probabilitat d’infectar-se del virus.

La missiva de l’ASP recorda que aquelles persones que estan a punt de ser expulsades de casa seva tenen un major risc de patir inseguretat alimentària, laboral i residencial. Per això, l’agència evidencia que tenir un allotjament digne és clau per mantenir a ratlla el virus i, alhora, per garantir la salut i el benestar de les persones.

D’altra banda, l’Agència de Salut Pública cita alguns estudis per denunciar que aquestes persones en situació de vulnerabilitat tenen més risc d’acabar contraient la covid-19. “Sovint han de traslladar-se a casa de familiars o amics i incrementen les condicions d’amuntegament, que faciliten la transmissió del virus”, apunta el text.

Menors en el 60 % dels desnonaments

Segons dades de l’Ajuntament de Barcelona, en el 60 % dels desnonaments que han requerit mediació municipal entre el gener i el setembre del 2020 hi ha hagut menors d’edat afectats. Tant l’ASP com les entitats de l’àmbit de la salut exigeixen al Govern espanyol que garanteixi el dret a l’habitatge i eviti una “nova onada” de llançaments, sobretot durant l’estat d’alarma actual.

Mentrestant, els jutjats continuen ordenant desnonaments de famílies vulnerables. La unitat antidesnonaments de l’Ajuntament ja va advertir que van dictar-se gairebé mig miler de llançaments en només 40 dies a la ciutat.