L'any 1931, quan es va inaugurar la torre de Jaume I, això era un restaurant i a dalt de tot hi havia una cafeteria amb una vista de 360 graus sobre la ciutat. Dos locals que podrien recuperar la seva esplendor si finalment tira endavant el projecte de Telefèrics de Barcelona. RAFAEL DE MARIA, director tècnic de Telefèrics de Barcelona "Està en mans dels arquitectes que van fer la Torre Agbar. Continament aquí hi ha topògrafs i arquitectes fent l'estudi per reconstruir el restaurant i la cafeteria." La torre fa més d'un any que està tancada precisament perquè hi pugui treballar l'equip d'arquitectes. La previsió és que l'avantprojecte estigui enllestit i l'entregaran a la Generalitat, que en té la propietat, perquè l'estudïi. La torre no té problemes estructurals perquè s'hi fa un manteniment anual, sobretot per garantir la seguretat de l'aeri. Però recuperar-ne els antics usos implica una inversió econòmica important. Un cost que la concessionària està disposada a assumir, sempre que pugui amortitzar-lo. RAFAEL DE MARIA, director tècnic de Telefèrics de Barcelona "Estem disposats, això no vol dir que quan sàpiguem els números, potser haurem de demanar algun any més de concessió, si és que realment veiem que no podem amortitzar amb el que ens queda." Un argument que pot impulsar el projecte és l'èxit de l'experiència del restaurant Torre d'Alta Mar, situat a la torre de Sant Sebastià, que també forma part de l'aeri del Port. Enguany celebrarà el quinzè aniversari. CARLES MANRESA, gerent de Torre d'Alta Mar "Tothom que ve aquí, gent d'estrelles ens diu caram quan ho traspasseu?. No, no nosaltres no volem traspassar, volem aconseguir un local amb estrella gastrònomica, 365 graus gastronòmics que volem posar segell qualitat perquè el local s'ho mereix. Carai jo tambe vull cuinar aquí, no ens ho volem traspassar, ho volem tenir nosaltres i crear una estrella dins de Barcelona. Per què? Perquè el local s'ho mereix." Fa dos anys l'Ajuntament va estudiar la possibilitat d'il·luminar les dues torres perquè tinguessin més protagonisme al port, però es va desestimar per motius pressupostaris. Una possibilitat que Telefèrics de Barcelona no descarta incorporar si finalment tira endavant el projecte del restaurant i la cafeteria.

L’esperit del projecte és “tornar a la torre de Jaume I el protagonisme i els usos que tenia quan va néixer l’any 1931”, explica el màxim responsable tècnic de Telefèrics de Barcelona. Rafael de Maria també recorda que la cafeteria i el restaurant “van fer aquesta instal·lació digna de la ciutat” i afegeix que “ara volem que torni a ser digna de la Barcelona actual”.

La idea és situar-los en el mateix emplaçament que fa vuit dècades. El restaurant, a una quarantena de metres d’altura i, 40 metres més amunt, la cafeteria. Els dos espais ofereixen unes vistes espectaculars de la ciutat amb una panoràmica de 360 graus. Però els anys en desús els han deteriorat. En el cas del restaurant, una xarxa en protegeix l’estructura; a la cafeteria, s’han reforçat les finestres per impedir que cedeixin pel pes. El conjunt de l’estructura de la torre sí que es troba en bon estat. La mateixa empresa que gestiona l’aeri també en fa el manteniment per garantir que les cabines hi circulen amb total seguretat.

Encara no hi ha un pressupost tancat, però la inversió per recuperar i posar al dia els dos locals serà important. Telefèrics de Barcelona està disposada a assumir el cost del projecte, sempre que pugui amortitzar-lo.  La voluntat hi és, “però quan tinguem els números, potser hem de demanar algun any més de concessió”, diu De Maria. Ara mateix l’empresa tindria deu anys per recuperar la inversió, perquè -tot i que té la concessió d’aquest telefèric fins a 2028-  les primeres estimacions parlen de tres anys d’obres i, per tant, el projecte no estaria enllestit abans de 2018.

Accés tancat

Actualment la torre només funciona com a pilar per garantir el pas del telefèric que uneix Montjuïc amb el port. De fet, fa més d’un any que està tancada al públic. D’una banda perquè s’hi han fet actuacions puntuals de manteniment, però sobretot perquè “un equip d’arquitectes i topògrafs està treballant en la redacció de l’avantprojecte”. Si es compleix la previsió inicial, el document estarà  a punt en el termini d’un mes, amb el pressupost corresponent inclòs.

La intenció és presentar-lo a la Generalitat, que és la propietària de la instal·lació. Però, si el projecte prospera, també s’haurà de consultar al port i a l’Ajuntament per obtenir les llicències corresponents, perquè les tres administracions hi estan implicades. De fet, el govern municipal ja va plantejar fa un parell d’anys la possibilitat d’il·luminar les torres de Jaume I i de Sant Sebastià perquè recuperessin protagonisme al port. La idea es va desestimar pel cost, però Telefèrics no descarta recuperar-la si el somni de reobrir el restaurant i la cafeteria tira endavant.

No és la primera vegada que es planteja recuperar l’antic  restaurant de la torre de Jaume I. L’any 2000, el grup de restauració Tragaluz va estudiar la possibilitat de reobrir-lo i fins i tot es va concretar el disseny del projecte, però finalment hi van renunciar. El mateix any 2000 va reobrir el restaurant de l’altra torre de l’aeri, la de Sant Sebastià. Es diu Torre d’Alta Mar i el gestionen dos germans de la Barceloneta amb molta experiència dins la restauració.

L’èxit del restaurant Torre d’Alta Mar

“Fa 15 anys que hi som i la veritat és que ens ha anat molt bé”, confessa Carles Manresa, copropietari del local. Quan va obrir el restaurant Torre d’Alta Mar oferia una cuina molt marinera i adreçada al públic local. Però a poc a poc s’ha anat adaptant al client estranger, amb una carta més cosmopolita. A banda de la cuina, un dels grans atractius són les vistes privilegiades de la ciutat i el mar que té el menjador.

“Tothom que ve aquí queda meravellat. Els cuiners ens diuen que volen treballar aquí, fins i tot alguns noms reconeguts amb l’estrella Michelin ens pregunten quan ho traspassem”, assegura Manresa. La seva intenció, però, està molt lluny d’abandonar aquest local. “Volem aconseguir que tingui estrella gastronòmica, perquè el local s’ho mereix” , i afegeix que aspiren a posicionar-se com a enclavament de visita obligada per al turista, però també per al barceloní.