En transport públic, es pot accedir a Brians 1 amb Renfe, amb Ferrocarrils de la Generalitat i amb autobús. Aquest últim és l’única opció que va directa a les presons de Brians 1 i Brians 2, a Sant Esteve Sesrovires. La utilitzen moltes famílies, però alerten que el servei, tot i estar subvencionat, és car. Cal una T-10 de tres zones, el bitllet senzill val quatre euros i anar i tornar costa 7,10 euros. “Si hi anem els tres hem de tenir més de 20 euros per poder anar i venir. A la Model, amb una T-10 podíem anar i venir però ara costa massa”, explica una dona que puja a l’autocar per anar a fer un vis-a-vis amb el seu fill, que ara es troba a Brians 2.

Serveis Penitenciaris ha doblat fins als 36.000 euros els ajuts econòmics per al transport, però encara hi ha famílies que tenen problemes per arribar-hi. “M’hi acompanyen uns amics quan poden, però potser jo no tinc benzina per pagar-se-la perquè amb un sou de 500 euros…“, explica una altra dona que fins ara tenia el seu company a la Model i ara a Brians 1.

Els advocats diuen que se’ls complica la defensa

A banda de les famílies, els advocats dels presos també denuncien el trasllat de preventius. Diuen que hauran de perdre molt temps a la carretera per anar a Brians 1, un cost que en cas de ser advocats d’ofici queda inclòs en el mateix honorari, que critiquen que és baix. “Un pres preventiu el que vol i el que necessita és informació de com està la investigació, de quines són les fonts d’investigació, de si és possible una fiança, i tot això es trenca”, diu l’assessor de l’Associació de Familiars i Amics de Presos de la Model, David Peña, que alerta que el nombre de visites són clau per preparar bé la defensa.

En aquest sentit, el degà del Col·legi d’Advocats de Barcelona, Oriol Rusca, diu que l’accés a Brians 1 “és fatal” i assegura que les vuit sales de videoconferències que s’hi van habilitar no resoldran el problema, ja que els advocats s’hi hauran de desplaçar igualment perquè amb presos preventius el millor és parlar-hi en persona.

Una “xarlotada”

En una entrevista a ‘La tarda de Barcelona’, de betevé 91.0 fm, l’advocat de l’Associació de Familiars i Amics de Presos de la Model, David Peña, ha qualificat de “xarlotada política” el tancament del centre penitenciari. “Tothom s’ha volgut fer la foto per dir que avui ho han aconseguit”, segons Peña, que ha assegurat que ho han fet “vulnerant els drets dels interns” i “d’una manera impròpia del segle XXI i d’un estat democràtic”.

Escolteu-ho aquí: