L’advocat Andrés García Berrio ha assegurat que les actuacions de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil per impedir la votació al referèndum de l’1-O han generat una “situació molt greu”. Per això, el col·lectiu d’advocats de drets humans Som Defensores han reclamat a la fiscalia i el jutjat de guàrdia que investiguin d’ofici les càrregues policials. Anaïs Franquesa, també advocada, ha recordat que les actuacions dels cossos de seguretat han de respondre al principi de proporcionalitat, i ha alertat que Policia Nacional i Guàrdia Civil estan “generant molt més mal del que es pretenia evitar”.

Congruència, oportunitat i proporcionalitat. Són els tres principis que, recorda Franquesa, “han de regir tota actuació policial” segons la llei. En aquest sentit, però, ha advertit que les càrregues policials que s’han fet aquest diumenge per evitar l’1-O a Barcelona i d’altres poblacions catalanes s’han excedit d’aquesta premissa i han “generat molt més mal” que si no s’hagués actuat.

Per això, Andrés García Berrio ha instat la fiscalia i el jutjat de guàrdia a actuar d’ofici per investigar el dispositiu, que —segons l’advocat— “pretén generar pànic i por entre la població”. Els membres del col·lectiu Som Defensores ha explicat que ja atenen una seixantena de persones ferides arran de les càrregues. D’aquestes, diverses tenen ferides a l’ull i “una d’elles apunta que ha estat per bala de goma”.

Disparen bales de goma, tot i estar prohibides

Som Defensores també ha denunciat públicament que la Policia Nacional ha disparat bales de goma per dispersar els votants confinats en col·legis electorals per protegir-los. García Berrio ha recordat que aquesta pràctica està prohibida des de l’any 2014 a Catalunya; una prohibició que “no fa menció expressa menció als Mossos, sinó que ho diu en general”.