La Generalitat va formalitzar a principis de novembre la venda de la gestió d’Aigües Ter Llobregat a Acciona. El contracte, amb una vigència de 50 anys, havia d’aportar 1.000 milions d’euros a les arques públiques, 300 dels quals ja s’han abonat. Però ara l’Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de la Generalitat de Catalunya ha emès una resolució en què exclou Acciona d’aquest concurs públic. Segons el text, en el procés es van vulnerar els principis d’igualtat, no-discriminació i competència.
És la resposta a la impugnació que va presentar Aigües de Barcelona a la resolució del concurs. Agbar manté que en el plec de condicions del concurs s’establia que les obres de millora del subministrament d’aigües s’havien de fer en un termini màxim de 10 anys i, en canvi, Acciona va situar l’horitzó de les obres molt més enllà d’aquesta data. Això va suposar que Agbar fes una oferta més a l’alça que, segons la companyia, podria haver estat determinant a l’hora de perdre el concurs.
Fonts d’Acciona han expressat la disconformitat amb la resolució i consideren que l’adjudicació de gestió d’ATLL segueix vigent. Per això es plantegen presentar-hi un recurs legal. La decisió de l’Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de la Generalitat pot ser recorreguda en un termini de dos mesos al TSJC.
Un procés polèmic
La privatització d’Aigües Ter Llobregat es va resoldre en favor de l’empresa madrilenya Acciona. L’empresa va obtenir 87,73 punts sobre 100 en el concurs públic, contra els 51,25 que va aconseguir Aigües de Barcelona. La Generalitat va justificar que l’empresa guanyadora oferia millor preu de l’aigua. Concretament, Acciona preveu apujar un 10% el preu del metre cúbic d’aigua durant els pròxims dos anys. En canvi, Agbar proposava encarir-la un 23%.
Si finalment s’inhabilita Acciona per al concurs, la resolució podria declarar guanyadora Aigües de Barcelona. I el que podria acabar passant és que s’encarís encara més el preu de l’aigua, perquè per fer les obres en el termini establert, Agbar hauria d’obtenir més ingressos.
La privatització de la gestió d’Aigües Ter Llobregat va aixecar fortes crítiques, com la de la FAVB, que va qualificar aquest procés de “poc transparent”.