Uns operaris enganxaven aquest matí els adhesius als finestrals del Mercat del Clot per intentar repel·lir els ocells. Tenen la forma d'una au depredadora per tal que els ocells s'espantin i desviïn la trajectòria. L'Ajuntament vol evitar així que en morin més, una problemàtica gairebé diària en els edificis amb grans finestrals. JOAN BONASTRE, director del Mercat del Clot "Especialment quan es produeixen els moviments migratoris de primavera i de tardor era quan de forma diària podíem trobar alguns exemplar al terra que havien patit aquest accident." Els veïns tractaven de fer que les aus reprenguessin el vol, però la majoria moria a l'acte. El Mercat del Clot és el segon edifici municipal que pren mesures per evitar que els ocells xoquin contra els vidres. Els primers adhesius, però, es van començar a enganxar ara fa quatre anys al Parc del Centre del Poblenou. Les brigades de manteniment van arribar a trobar-hi més de 20 espècies mortes i l'Ajuntament va decidir posar-hi remei. OCTAVI BORRUEL, biòleg "S'incorpora la silueta d'un rapinyaire i les especies tenen en el seu subconscient l'acció depredadora d'aquests tipus d'ocells. També s'ha comprovat que és important trencar aquesta reflexió. Com més contrasti l'adhesiu en relació a les imatges que projecta el vidre, més efectiu és." Està previst que s'enganxin més adhesius en altres equipaments municipals. No obstant això, en els edificis privats depèn de la voluntat dels propietaris perquè no hi ha cap llei que obligui a fer-ho.

Els vidres i les façanes dels edificis poden ser una trampa mortal per als ocells que viuen o sobrevolen la ciutat. Les aus es confonen amb els reflexos del paisatge, segueixen volant endavant i acaben xocant amb l’edifici. La majoria acaben morint a l’acte per traumatisme. Per intentar posar solució a aquesta problemàtica, l’Ajuntament ha posat en marxa una iniciativa senzilla però efectiva: es tracta d’enganxar adhesius que imiten la silueta d’un falcó perquè els ocells s’espantin i canviïn la trajectòria. Segons Octavi Borruel, biòleg del programa de biodiversitat de l’Ajuntament de Barcelona, els adhesius són eficaços “perquè actuen en el subconscient dels ocells, que tenen l’instint natural de fugir en topar-se amb un depredador”.

El Parc Central del Poblenou va ser el primer equipament que va provar la mesura. Les brigades de manteniment i el cos d’Agents Rurals s’hi van arribar a trobar més de 20 espècies diferents d’aus que havien mort en encastar-se contra els vidres del mur que delimita el parc. En aquest temps la mesura s’ha demostrat efectiva i aquest dijous s’ha començat a enganxar els adhesius als finestrals de la façana del Mercat del Clot. Així es pretén evitar la mort de més ocells, que molts veïns tractaven de reanimar i fer reprendre el vol.

A més dels adhesius, també és eficaç instal·lar punts lluminosos als vidres o franges adhesives de colors vistosos per reduir els impactes. A més a més, en els edificis de nova construcció és útil instal·lar vidres translúcids a les façanes perquè reflecteixen menys el paisatge. L’Ajuntament estendrà les mesures contra els impactes en altres edificis municipals. No obstant això, no existeix cap normativa legal que obligui els edificis privats a posar-ho i depèn dels seus propietaris que prenguin mesures.