El Dia Mundial sense Alcohol és el 15 de novembre i serveix per conscienciar dels riscos de consumir-ne en excés. “Quan ve la gent a demanar ajuda a la nostra unitat clínica ja té un problema molt greu de dependència i de consum d’alcohol. Ens agradaria que la gent vingués abans”, ha explicat al betevé directe Mercè Balcells, cap de la Unitat d’Addiccions de l’Hospital Clínic de Barcelona.

La doctora alerta que “es beu de manera molt sistemàtica. El 80 % de la població a Espanya entre els 14 i els 64 anys ha begut alcohol en els darrers 12 mesos i això és preocupant”. Mercè Balcells indica” que hi ha unes 200 malalties associades a la toxicitat de l’alcohol, com el càncer i les malalties hepàtiques, cardiovasculars i neurològiques”.

El sommelier David Seijas, que també ha participat en la tertúlia, ha publicat el llibre Confessions d’un sommelier, que narra la seva lluita per superar l’addicció a l’alcohol. Per tant, sap de què parla: “Hi ha una gran pressió social sobre el consum d’alcohol, en el teu entorn està molt normalitzat i et va dominant. Arriba un moment que et fa mal i continues bevent“.

Begudes sense alcohol

Les cerveses i el vi sense alcohol són una bona alternativa per no consumir-ne. La doctora Mercè Balcells considera que “aquestes begudes poden ser d’ajuda a les persones que no volen beure alcohol o a aquelles que volen beure’n menys”. David Seijas produeix “vi sense alcohol perquè als restaurants hi ha molts comensals que no volen beure alcohol i s’han d’oferir alternatives que no siguin només aigua“.