De bon matí, la Guàrdia Urbana ja ha ocupat posicions. S'ha situat a tots als accessos de metro i tren al voltant de la plaça de Catalunya. Però és sobretot al subsòl on la presència d'agents és més nombrosa. Als vestíbuls i andanes patrullen conjuntament Guàrdia Urbana i Mossos d'Esquadra. I els vigilants privats de TMB s'encarreguen de controlar que cap venedor accedeixi a les andanes carregant el farcell habitual a l'esquena. Tècnicament, es tracta de fer complir el reglament, que no permet l'entrada amb materials voluminosos i preveu fins i tot sancions. No es tracta d'arribar a aquest punt. El que es busca, segons l'Ajuntament, és impedir activitats "no autoritzades" que obstaculitzin el pas i "intervencions que puguin representar un risc" per als usuaris. "Em sembla una bona iniciativa que la policia vingui perquè serà el que realment faci fora aquesta venda il·legal de música, de pel·lícules." "Quina és la solució, perseguir a aquesta gent? Perseguir als compradors? És polifacètic, no sé quina és la resposta." "Sí que es verdad que el hecho de que haya más policía ahora, eso evita que haya más manta, o sea que al final se ponga. Pero no es la medida, porque cuando ellos se vayan, volverán." De fet no era la primera vegada que els venedors havien col·locat les mantes als vestíbuls de Catalunya. Hi van ser a l'estiu passat i ara feia mesos que s'hi havien tornat a instal·lar, després que la pressió policial els fes fora del Port Vell.

L’operatiu policial pretén evitar que se saturin els espais de les estacions i que s’hi romangui amb materials voluminosos o molestos. A més, també es controlen els accessos a les instal·lacions del metro, tot evitant “qualsevol tipus d’intervenció que pugui representar un risc per a la seguretat”.

L’operació preveu expulsar de les instal·lacions del metro les persones que no respectin la normativa després d’informar-les de la seva infracció. Segons l’Ajuntament, aquesta actuació conjunta entre Mossos d’Esquadra, Guàrdia Urbana i personal de seguretat finalitzarà un cop la situació al metro “torni a la normalitat”.