La negativa de la Junta Electoral a permetre que Correus reculli els vots del 14-F a les residències de gent gran preocupa a familiars i residents que veuen perillar el seu dret a vot. Des del govern de la Generalitat, estan treballant per buscar una solució, tot i que encara no han concretat, ara per ara, quina serà. L’Associació Catalana de Recusos Assistencials, ACRA, proposa l’exemple de Portugal, que va habilitar urnes mòbils, per a garantir el vot dels residents.

“No votarem, què hi vols fer”

Alguns residents, resignats, comencen a fer-se al càrrec que aquest any no podran votar. “Jo sempre he votat… Aquest any encara no ho sé”. Els qui vulguin votar, l’única opció que tenen, de moment, és fer-ho per correu, explica la supervisora d’infermeria, Laura Visanzay. Ara bé, “no és tan fàcil”, assegura l’infermera de l’Hospital de Sant Pau, Susanna Cruz, qui troba el fet d’haver-se de desplaçar fins les oficines de correus i fer-hi cua, una opció poc adient.

Per tot això, des de l’ACRA demanen tenir en compte el vot de la gent gran que viu a les residències. “A una persona per ser gran i viure en una residència, no se li pot treure el seu dret a vot”, assegura la presidenta de l’associació, Cinta Pascual, qui proposa alternatives com ara fer arribar les urnes a les residències com ha fet Portugal. “Si tenim clar que en aquesta pandèmia la gent gran, si emmalalteix, és qui que perd la vida, s’han de buscar solucions alternatives“.

D’altra banda, el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, va dir aquesta setmana que el 14-F el 85 % dels residents ja tindrien posades les dues dosis del vaccí i que això els permetria sortir amb garanties. Al respecte, Pascual admet que, independentment de la xifra, “hem de tenir una forma viable i que cuidi de la salut damunt de la taula”.