La llibreria Acció Perifèrica obre les portes amb, de moment, uns 450 títols especialitzats en transfeminisme i LGTBIAQ+. Ho fa al carrer de Francesc Bolòs, 28, a Nou Barris, i tot coincidint amb el Pride Barcelona. Neix amb la intenció de col·laborar a sensibilitzar i resoldre dubtes sobre diversitat sexual. En aquesta línia, també organitzarà tallers i formació destinats, sobretot, als joves.

“Contra l’odi, llibres”

Als prestatges d’Acció Perifèrica s’hi troben llibres de narrativa o poesia, però també d’assaig, més teòrics o d’història de la comunitat gai, lesbiana, transsexual, bisexual, queer, asexual i altres diversitats. També s’inclouen títols sobre la història del feminisme i “dones que han lluitat per la igualtat però que no apareixen als llibres d’història d’ESO”, apunta José Antonio Martínez Vicario, un jove que vol aplanar el camí a les noves generacions LGTBI des d’obres referents. En aquest sentit, també té una secció infantil.

Quan era adolescent, a Torre Baró, tenia dubtes sobre la meva identitat sexual i no tenia cap llibreria propera on trobar referents”
José A. Martínez, Acció Perifèrica

Adopta el lema que “Els llibres ens faran lliures” i els defensa contra l’odi. Tot “des de la perifèria”, afirma. “Les llibreries similars més properes són a Sants o al centre; calia apropar aquesta literatura LGTBI i transfeminista a Nou Barris“. Per això ara, tot i que també ven en línia, ha optat per obrir la botiga a Vilapicina i la Torre Llobeta, conscient que l’orientació i la resolució de dubtes dels compradors són importants.

Formació i sensibilitació contra l’homofòbia

El projecte d’Acció Perifèrica no acaba en els prestatges. També vol ser la seu des de la qual s’ofereix formació i tallers de sensibilització. D’una banda, a empreses i entitats socioeducatives; però també a centres educatius. “Vull fer tallers que ajudin a evitar l’homofòbia. Que coneguin què és la intersexualitat, la transsexualitat… sobretot de cara als adolescents, que són el futur i que puguin tenir un espai segur als centres educatius”, explica Martínez Vicario.

Més enllà dels tallers, Acció Perifèrica també participarà en esdeveniments, l’acció comunitària. “Ara estic col·laborant en l’organització dels actes de l’Orgull a la Trinitat Vella el 16 de juliol, amb Maletas Viejas. A més, participaré a les Jornades de Salut Mental de la Zona Nord, a l’octubre, perquè és important la perspectiva de gènere en la salut mental, no és el mateix l’adolescència per a una persona no binària que és dins l’armari”, conclou Martínez Vicario.