CARLA ANDINO, portaveu de la PAH "Venden la deuda, hacen paquetes de acciones y lo sacan a bolsa. Esto significa que tú tienes que buscar a quién lo han vendido y el alquiler no es factible para las familias, se tienen que buscar la vida."

No han pogut entrar a l’oficina de Bankia de la plaça de Catalunya però, a pocs metres, un altre grup d’activistes de la PAH ha aconseguit entrar a la sucursal del passeig de Gràcia ja al migdia per reclamar que es negociïn set casos de Barcelona que la Plataforma afirma que el banc ha bloquejat.

Segons la PAH, Bankia obliga a escollir entre una opció o l’altra. La condonació sobre el deute s’aplica majoritàriament una vegada l’habitatge dels afectats ha estat subhastat pel banc. Per Bankia, en canvi, la condició per concedir la condonació és que es faci mitjançant l’entrega de les claus del domicili. D’aquesta manera, els afectats han d’escollir, assegura la plataforma, entre mantenir un deute impagable tota la vida o un lloguer de casa seva.

La Plataforma denuncia també que el deute d’alguns dels afectats ha estat venut a financeres i fons voltor sense comunicar-los-hi, i que a l’hora d’intentar negociar per evitar una execució hipotecària han hagut d’investigar qui tenia ara la seva hipoteca, fet que complica intentar trobar-hi solucions. En total, a Barcelona hi ha set casos que tenen alguna d’aquestes dues problemàtiques, i la PAH afirma que mantindrà ocupada l’oficina en la qual ha entrat fins que aconsegueixin desbloquejar-los. Aquesta vegada, però, diuen que no se n’aniran amb la promesa d’una futura reunió amb els negociadors del banc, sinó que volen fets palpables.

Amb l’acció d’aquest dimarts, la PAH torna a la càrrega intentant ocupar seus bancàries després de dedicar-se sobretot a bloquejar-les fent-se passar per clients i demanant informació sobre els productes financers o fent peticions de fulls de reclamació. Els activistes formen aleshores una llarga cua que, en la majoria dels casos, fa pensar al banc que es tracta d’una protesta, i opta finalment per tancar les portes. Des de principis d’any, la plataforma ha aconseguit bloquejar així 12 oficines del centre de la ciutat. A principis d’abril, els activistes van aconseguir també ocupar diverses oficines del Banc Popular per denunciar el trencament de les negociacions amb l’entitat d’un centenar d’expedients. La resposta de Bankia a l’acció d’aquest dimarts encara està per veure.