Són estudiants d'arquitectura i per un dia han agafat les cadires de rodes i els antifaços i acompanyats per un grup de discapacitats han viscut en primera persona què és el que senten i quines dificultats troben quan caminen pel carrer. Creuar un pas de vianants o entrar en un comerç pot ser tota una odissea en aquestes condicions si no s'hi està acostumat. ARNAU, estudiant d'arquitectura de l'ETSAB-UPC "Em sembla molt difícil perquè hi ha moltes traves per entrar als comerços i, sobretot, al carrer et trobes amb moltes situacions que no t'esperes." L'objectiu d'aquesta assignatura és conscienciar els joves d'aquesta realitat perquè puguin tenir-ho en compte a l'hora de treballar. SANDRA BESTRATEN, professora d'arquitectura de l'ESTAB-UPC "Una petita barrra de dos centímetres que et sembla menyspreable és una barrera. És una barrera que no costa gaire que quan es fa un projecte fer-ho bé." RITA GRANADOS, presidenta de l'Associació de Disminuïts de Sants-Montjuïc "Que els nous arquitectes tinguin l'experiència aquesta la trobo estupenda perquè en el moment que ells hagin de treballar poster tindran l'experiència al cap i llavors recordaran que l'accessibilitat s'ha daplicar a tot arreu." Aviat els alumnes concretaran idees per posar solucions a les deficiències que hi ha als comerços del passeig de la Zona Franca. I L'Ajuntament donarà ajudes perquè els comerciants puguin adaptar els seus negocis.

Per un dia i durant dues hores els estudiants de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona de la Universitat Politècnica de Catalunya han fet un reconeixement d’un tram del passeig de la Zona Franca en unes circumstàncies especials. Alguns dels joves, que cursen l’assignatura Habitatge i cooperació, s’han posat un antifaç i han agafat un bastó per simular que eren cecs i d’altres s’han mogut amb cadira de rodes. Tot plegat, per posar-se a la pell dels discapacitats en el seu dia a dia i detectar així quins són els problemes d’accessibilitat, les diferents barreres que hi ha al carrer. Per reforçar l’activitat els futurs arquitectes han estat acompanyats per veïns discapacitats que els han orientat en aquesta experiència. Durant les properes setmanes estudiaran solucions per tal de facilitar la mobilitat del col·lectiu i les faran arribar als comerciants i al consistori.

Experiència de Creu Coberta

L’any passat ja es va fer una experiència similar a Creu Coberta, amb l’aportació de propostes per millorar l’accessibilitat als comerços de Sants i Hostafrancs. Des d’aleshores, l’Ajuntament concedeix ajudes del 75 % als propietaris amb un màxim de 2.500 euros per negoci.