El Govern espanyol ha mogut la primera fitxa per abaixar les taxes universitàries. El Consell de Ministres d’aquest dimarts ha derogat l’anomenat “sistema de forquetes”, implantat l’any 2012 per l’aleshores ministre José Ignacio Wert. Segons l’executiu central, aquesta reforma del PP va incrementar un 17 % el preu mitjà del crèdit universitari. Ara, el govern de coalició del PSOE i Unides Podem vol rebaixar primer el preu de la primera matrícula de grau i, després, “abaixar progressivament la resta de taxes”, tant de grau com de màster, fins a nivells previs a l’any 2011.

La portaveu de l’executiu, María Jesús Montero, ha explicat que el sistema del PP “va perjudicar seriosament els estudiants”, sobretot aquells “en situacions econòmiques més vulnerables“. El Ministeri d’Universitats hi afegeix que aquesta reforma va incrementar les diferències de preus entre les comunitats autònomes.

La voluntat del govern central, ha dit Montero, és iniciar aviat un diàleg amb totes les comunitats autònomes per fixar un “preu màxim” per a les primeres matrícules d’estudis de grau. La derogació de la reforma del PP s’ha inclòs en un decret llei que preveu mesures destinades a la cultura per pal·liar els efectes del coronavirus i ajudar el sector en el procés de desescalada durant les pròximes setmanes.