(ACN) Abaixar el risc de rebrot del coronavirus a Catalunya és “possible” però “no fàcil” i el “repte” sobretot és a l’àrea metropolitana de Barcelona. Ho posa de manifest l’investigador del grup de recerca de Biologia Computacional i Sistemes Complexos (BIOCOMSC) Daniel López Codina a l’ACN. Després que la situació s’hagi estabilitzat en els darrers dies -això sí, a la zona vermella-, el professor de la UPC fa notar que mentre el virus s’expandeix de forma ràpida, frenar-lo i fer-lo recular és “molt més lent”. “Hem d’aconseguir baixar el risc de rebrot. En aquesta situació no som en un context bo per tornar a la normalitat de tardor”, adverteix. Destaca la recuperació de l’Alt Empordà després d’una situació “molt crítica” i la millora de Lleida.

L’investigador de BIOCOMSC, grup de recerca de la UPC que analitza la propagació del virus amb diagrames de risc, destaca que és important encarar l’inici del curs escolar i laboral, on les situacions de risc augmentaran, en les “millors condicions possibles” per destinar la vigilància epidemiològica als “possibles brots que vagin apareixent”.

El grup començarà a analitzar amb els models matemàtics fins a quin punt és possible que Catalunya torni a la zona verda o de baix risc, d’on va sortir a principis de juliol. Fins ara no tenien prou informació de retorn, perquè totes les taxes eren d’increment, i apunta que, de tota manera, encara és una mica aviat per fer aquestes previsions matemàtiques.