L’aula A+a+ és un projecte que va nèixer el 2014 dins del pla d’acollida Poble-sec per a tothom, de la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec, amb l’objectiu de donar resposta a les necessitats formatives de joves immigrants sense referents familiars. Tenen entre 15 i 20 anys i provenen de centres de primera emergència, espais d’acollida o pisos tutelats.

El projecte està centrat en l’aprenentatge de llengües d’acollida com el català i el castellà i l’alfabetització en el cas de menors que no saben ni llegir ni escriure. A més, també ofereixen reforç escolar per aquells que ja han assolit un nivell de coneixement de la llengua suficient per entrar en el sistema d’estudis reglats.

La importància de trencar estereotips

La tècnica del projecte, Teia Goñi, assegura que cada menor té unes necessitats diferents i destaca la importància de deixar de referir-se a ells amb el nom de MENA (menors no acompanyats). “Centrar-nos en el col·lectiu de joves com si fos un únic perfil fa que ens desviem moltíssim de l’atenció i que caiem en estereotips, racisme o xenofòbia”, assegura Goñi. A més, considera que la integració d’aquests joves és una feina de tota la ciutadania, no només de les administracions i les entitats.

Augment de la demanda

Durant el 2018 han passat una quarantena de joves pel projecte A+a+, una xifra que podria augmentar aquest any per l’increment de trucades que ha rebut la Coordinadora d’Entitats del Poble-sec per part dels centres de menors. Precisament, aquest increment de la demanda ha fet que l’entitat posi en marxa un nou curs dins d’aquest mateix projecte: El català a cuina.

Per tal d’aconseguir la integració total d’aquests adolescents, la coordinadora d’entitats del barri ha posat en marxa Compartim Poble-sec, una iniciativa que uneix participants de diferents projectes de l’entitat per tal de fer xarxa i vincular aquests col·lectius amb el barri.