Aquest dimecres fa tot just un mes de l’inici de la campanya de vacunació contra la covid-19 i, aquests dies, el Departament de Salut ja ha vacunat prop del 80 % dels residents que viuen en geriàtrics.

Això vol dir que ja s’han subministrat 10.200 dosis. Segons dades de Salut, a Barcelona s’ha subministrat el vaccí a 208 residències qualificades com a verdes (79,7 %), on no hi ha cap cas positiu de covid-19. Amb tot, també s’han vacunat altres residents —els lliures de covid— de les 32 residències tipificades com a taronges (12,3 %) i algun més de sis de les 21 residències restants, les vermelles (8 %).

15 geriàtrics, pendents de la vacunació

Segons les dades de la vacunació en el primer mes, encara queden per iniciar la immunització els residents de 15 dels 21 geriàtrics de la ciutat qualificats com a vermells, com la Residència Hermanas del Sagrado Corazón de Jesús y Santos Ángeles, al carrer del Bruc, a la Dreta de l’Eixample, intervingut aquest dimarts per la Generalitat en detectar-s’hi un brot de coronavirus.

Fa una setmana, però, que les residències vermelles han estat incloses en el subministrament dels vaccins, principalment, per immunitzar els contactes estrets dels positius i aquelles persones que no tinguin la infecció gaire desenvolupada, a demanda de la patronal del sector, l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA), feta dies abans.

Les residències, satisfetes

En termes globals, aquestes dades han estat ben rebudes per l’ACRA. De fet, la conselleria de Salut admet que “ja comencem a veure l’efecte de la vacunació a les residències”, explica Carmen Cabezas, directora general de Promoció de la Salut.

Segons Cabezas, “fins a 10 o 12 dies després de l’administració de la primera dosi, els valors [efectes de la immunització] són similars, però a partir d’aquí hi ha una franca diferència”, assegura.