L’Ajuntament de Barcelona ha donat la benvinguda a les 79 persones que s’incorporen enguany al cos de Bombers de Barcelona. Entre els professionals hi han entrat 12 dones, el major nombre de bomberes incorporades en una promoció fins ara. La rebuda al cos s’ha fet amb un aforament limitat i no hi han pogut assistir les famílies. Durant l’acte, l’alcaldessa, Ada Colau, ha destacat la tasca realitzada pels Bombers de Barcelona en aquest últim any, marcat per la pandèmia.

Les autoritats han donat la benvinguda al nous professionals a l’Auditori del CaixaForum

Revertir la masculització de la professió

Colau ha agraït a les 12 noves bomberes que hagin triat aquesta professió. L’alcaldessa espera que siguin un referent per “revertir una anomalia”, perquè el dels Bombers “és un dels cossos més masculinitzats avui dia”.

El cos de Bombers de Barcelona acusa una bretxa de gènere considerable. Dels 694 membres del cos actuals, només 27 són bomberes; o el que és el mateix: aproximadament un 4 %. De fet, la primera dona a accedir als Bombers va ser fa relativament poc, l’any 2007. Per aquest motiu, l’Ajuntament treballa des de fa dos anys per promoure la incorporació de dones al cos de Bombers.

El nou escut a la màniga d’una de les bomberes incorporades al cos

La primera promoció amb el nou escut

Les noves incorporacions han hagut de superar les proves de selecció en un context complicat. Confinats i amb mascaretes, grups reduïts i distàncies, l’esforç dels 1.838 aspirants s’ha vist incrementat. Tot i això, els nous bombers han mantingut els ànims i han rebut els diplomes entre forts aplaudiments dels companys. A partir d’avui iniciaran el període de pràctiques en els diferents parcs de la ciutat. El director del Servei de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvament, Sebastià Massagué, els ha aconsellat no perdre mai la il·lusió perquè són la primera promoció a incorporar el nou escut als uniformes, amb el lema “Vetllem, protegim i salvem”.

Els bombers del segle XVII eren voluntaris i es dedicaven a apagar el foc amb cubells d’aigua i llançar ganxos a les parets dels edificis per obrir-hi forats perquè en fugissin les persones atrapades a dins. En els incendis de l’època també estava a l’ordre del dia que algun veí aprofités la confusió per saquejar l’indret