Tot i que al llarg de la nit hi han passat 52.000 persones, a les sis del matí bona part de la gent ja n’havia marxat. Segons ha explicat el portaveu de la Guàrdia Urbana, Carles Reyner, el fet que molts assistents hagin avançat l’horari de tornada ha casa -sumat que l’operatiu de neteja està cada vegada més consolidat- els ha facilitat la feina, que enguany s’ha fet en un temps de rècord: la platja de la Nova Icària s’ha reobert abans de les vuit del matí i a les nou ja estaven en servei totes les de la ciutat.

Les dades posen de manifest que cada cop són menys els qui trien la platja com a escenari de la festa. L’any passat van ser 55.000 persones les que van passar el Sant Joan arran de mar, 3.000 més que aquest 2016, i la xifra ha anat caient des de 2004, quan es van assolir les 170.000 persones.

El que també va a la baixa és el volum de residus recollits, enguany una tona menys que l’any passat. Hi han treballat més de 300 operaris dels serveis de neteja, amb l’ajut de 51 vehicles i el suport de la Guàrdia Urbana, que s’ha encarregat de desallotjar la zona. Un cop els operaris han retirat els residus més voluminosos, els tractors s’han encarregat de pentinar la sorra per retirar-ne les deixalles més petites i deixar l’espai a punt per als banyistes, que, com sol ser habitual, han estat matiners. De fet, alguns ja s’hi esperaven des de poc després de les sis del matí, mentre l’operatiu de neteja encara estava en marxa.

A la platja de la Nova Icària, a més, enguany també han entrat en joc els socorristes i la llanxa de salvament, que s’han activat de manera preventiva en detectar un grup de banyistes força lluny de la sorra. Finalment, però, no hi han hagut d’intervenir.