La Unitat Central de Tràfic d’Éssers Humans dels Mossos d’Esquadra reforça la lluita contra les xarxes criminals que fan negoci mitjançant la utilització de persones de països estrangers a les quals exploten laboralment i sexualment. Els cos ha incorporat 11 professionals i un equip de cinc persones per atendre víctimes i acompanyar-les juntament amb les entitats socials que s’hi dediquen. Des del 2016, s’han registrat a Catalunya 51 casos de tràfic de persones.

Víctimes d’explotació sexual i laboral

Segons els Mossos, el perfil de les persones que acaben sent explotades per grups criminals és el de ciutadans estrangers amb molt pocs recursos a qui les màfies capten mitjançant l’engany o les coaccions amb la falsa promesa d’una vida millor. En la majoria dels casos, les víctimes contreuen deutes de milers d’euros amb els delinqüents i són explotades sexualment o laboralment o forçades a cometre altres delictes com el tràfic de drogues. I tot plegat succeeix sota l’amenaça d’actuacions violentes contra els seus familiars.

Poques denúncies per tràfic de persones

Un dels problemes amb els quals ha de tractar la policia catalana és la manca de denúncies per tràfic d’éssers humans, que impedeix tenir una radiografia exacta dels casos a casa nostra. Els Mossos han explicat que, en moltes ocasions, les persones explotades no són conscients de la seva condició de víctima, no es refien de la policia o, tot i ser explotades, perceben la seva situació com a millor a l’extrema vulnerabilitat que ja patien anteriorment.

Nou investigacions en marxa

Actualment, la policia catalana té obertes nou investigacions de les quals quatre tenen com a finalitat l’explotació sexual; tres, l’explotació laboral i dues, la comissió d’activitats delictives. A més, durant el 2021 els Mossos van tancar una desena d’actuacions que van acabar amb la detenció de nou persones. En una de les operacions es va desarticular una xarxa que traficava amb ciutadans xinesos als quals obligaven a cultivar marihuana a Barcelona. La investigació va acabar amb vuit arrestats i 10 persones alliberades.

En paral·lel a la resta d’operacions, els Mossos d’Esquadra van posar en funcionament el dispositiu Makosh el 28 de març amb la intenció de protegir i atendre les persones refugiades que fugien de la guerra d’Ucraïna.