Família de refugiats d'Ucraïna arriben a l'Estació de Sants

(ACN/redacció) El govern calcula que al voltant de 5.000 refugiats ucraïnesos han arribat a Catalunya des de l’inici de la invasió russa al seu país. Als registres oficials s’hi han inscrit 1.700 persones però la Generalitat assegura que la xifra “real” és molt superior. La portaveu del govern, Patrícia Plaja, ha explicat que bona part de les persones que arriben d’Ucraïna contacten directament amb els seus familiars sense fer-ho amb l’Administració. El govern treballa actualment per “ordenar les dades” per tal de poder facilitar l’ajut o assessorament que necessitin. De fet, Plaja ha assegurat que s’està garantint l’acompanyament a totes aquelles persones que han contactat amb l’Administració “no només per l’emergència d’habitatge” sinó “tots els drets que els són propis: sanitat pública, escolarització, etc.”.

En aquest sentit, ha apuntat que el Departament d’Empresa i Treball, a través del SOC, està acabant de dissenyar les polítiques d’ocupació orientades específicament a aquelles persones que arribin.

Reunió de seguiment per abordar les conseqüències de la guerra

El govern crearà una comissió delegada de seguiment del conflicte bèl·lic i els seus efectes econòmics, socials i humanitaris, que es formalitzarà en la propera reunió del Consell Executiu, dimarts vinent, “com es va fer en pandèmia”, ha il·lustrat Plaja. La comissió abordarà no només la crisi humanitària sinó les conseqüències econòmiques i socials del conflicte, “que s’allargaran en el temps” i afecten de retruc l’economia i la societat catalanes, des de les derivades de l’augment del preu de l’energia i els combustibles fins a les importacions i exportacions de les empreses catalanes.