El 19 de maig de 1960, un concert al Palau de la Música commemorava el centenari del naixement del poeta Joan Maragall. Les autoritats franquistes van fer eliminar ‘El cant de la senyera’ del programa, però el públic va arrencar a cantar l’himne patriòtic. Jordi Pujol va ser un dels organitzadors de la protesta i ho va pagar a la presó.

Va ser un dels actes més destacats i reconeguts dels moviments antifranquistes. De fet, els historiadors el consideren l’inici de l’oposició catalanista al règim. Al concert del centenari de Joan Maragall assistien diversos ministres del govern del general Franco. En un moment donat, sobre el públic del Palau van caure uns pamflets -que el mateix Jordi Pujol havia preparat- i un grup de joves va començar a cantar ‘El cant de la senyera’, un himne patriòtic amb lletra de Joan Maragall, i bona part del públic va desafiar també la prohibició i s’hi va afegir.

50 anys després, el Palau ha acollit un acte en què ha participat, entre d’altres, Jordi Pujol, un dels impulsors d’aquella protesta, que l’acabaria portant a la presó. Pujol ha dit que aquells fets són plenament actuals i que, salvant les distàncies, continua la incomprensió del fet català entre molts sectors espanyols.