Els Mossos d’Esquadra han reforçat el desplegament habitual a Barcelona amb motiu de la Copa Amèrica. La policia catalana ha destinat 400 efectius més dels habituals a la ciutat, 150 dels quals exclusivament al port, durant els més de dos mesos de competició, que treballen en coordinació amb les empreses de seguretat privada que controlen les bases de cadascun dels equips, i també amb la resta de cossos de seguretat: Guàrdia Civil, Policia Nacional, Policia Portuària i Guàrdia Urbana. En total, aquest setembre i octubre hi ha gairebé 3.000 mossos vetllant per la seguretat a Barcelona.
Segons ha explicat el coordinador del Ola director de la Copa Amèrica, Carles Anfruns, el pla de seguretat es divideix en dos eixos fonamentals: un és la prevenció en matèria de seguretat ciutadana i l’altre, la prevenció davant de qualsevol amenaça terrorista. I l’atenció se centra sobretot en quatre barris a l’entorn del port i del litoral barceloní, com són el Gòtic, la Barceloneta, el Poblenou o la Vila Olímpica i en un cinquè àmbit general que s’estén a tot el conjunt de la ciutat.
Durant la celebració de la Copa Amèrica, la policia catalana ha obert una oficina específica a la base de l’equip Team New Zealand, perquè els aficionats i també els integrants dels equips hi puguin acudir per resoldre dubtes de seguretat o presentar-hi denúncies davant de qualsevol fet delictiu.
“Com més persones, més policies hi posem”
El responsable dels Mossos ha explicat que el dispositiu es revisa periòdicament i es dimensiona segons el nombre d’aficionats presents a Barcelona. Com a exemple, aquest diumenge es va haver de restringir l’accés a l’escullera del Port Olímpic per primera vegada, perquè s’hi va superar l’aforament màxim permès.
Anfruns també ha destacat que la presència d’equips i aficionats procedents dels Estats Units i de França suposa un risc afegit en matèria de terrorisme. I ha ressaltat que, fins ara, la convivència entre aficions dels diferents equips ha estat absolutament pacífica i sense cap mena d’incident.
Aquí pots veure l’entrevista sencera: