El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha insistit que el 40 % de les persones que han de fer quarantena a casa, ja sigui per ser positives per covid o per ser contactes estrets de casos confirmats, no respecten l’aïllament domiciliari. D’aquesta manera, Argimon ha justificat per què no s’augmenta el període de quarantena, de 10 a 14 dies, tot i l’aparició de la variant delta, molt més contagiosa.

Segons Argimon, després de ser entrevistades telefònicament, les persones que havien de fer quarantena admetien, en un 40 % dels casos, que no la respectaven. Per aquest motiu, el conseller de Salut creu que augmentar l’aïllament de les persones de 10 a 14 dies no aportaria cap millora substancial.

Una quarantena insuficient

Argimon reconeix que, des del punt de vista de l’ortodòxia, el correcte seria allargar aquest període de quarantena i admet que, fins i tot, s’hauria d’haver fet amb la resta de variants. Va ser el mateix conseller, el 22 de setembre, qui va anunciar que la quarantena dels positius per covid es reduïa de 10 a 14 dies. El titular català de Salut reconeix que, en aquell moment, s’hauria d’haver mantingut a 14 dies, però la falta de compliment dels positius va obligar el Departament de Salut a escurçar el període d’aïllament.

Un problema de solidaritat

Segons les autoritats sanitàries, seguir el període d’aïllament és un element fonamental de solidaritat i de percepció real del risc que hi ha ara mateix. Segons va avançar Xavier Llebaria, director de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, “aquells que no respecten la quarantena i surten de casa han de ser conscients que hi ha molta gent entrant a les UCI pel virus”.